AnnonsXL-Bygg

De förverkligar föreningarnas drömmar - söker projekt i Jönköping

Ett antal ideella föreningar kommer att få något stort i år. Men ännu vet de inte om det. XL-Hjälpen ser till att drömprojekt i föreningslivet blir verklighet.

– Behovet är enormt. Ett byggprojekt av mindre slag kan betyda oerhört mycket för så många, säger Maria Mellström, projektledare för XL-Hjälpen.

Nominera din Jönköpingsförening här – steg för steg-guide

I vår kommer kontaktpersonerna i cirka tio föreningar att bli överraskade. De ska få ett besked som får pulsen att gå upp. Som kanske får dem att jubla och skrika, eventuellt fälla en tår. Eller åtminstone känna: ”Wow! Nu ska detta äntligen bli av!”

Det är något som föreningarna inte har trott på och knappt vågat hoppas på.

Men plötsligt ringer telefonen från ett okänt lokalt nummer. Det visar sig vara från närmaste XL-Byggbutik. Personen som ringer har något viktigt att berätta:

– XL-Hjälpen har valt ur er förening. Nu ska vi hjälpa er och se till att ert byggprojekt blir gjort i år.

Vill du att just din förening ska ha chansen att få uppleva detta? Skicka då in en nominering till XL-Hjälpen senast den 20 mars.

Se exempel på vilka projekt du kan nominera här

Fakta

Drömmar blir verklighet – så funkar XL-Hjälpen

Är du med i en ideell förening eller organisation som behöver hjälp med ett drömprojekt som ni inte själva har möjlighet att genomföra?

Det kan vara nästan vad som helst. Det viktiga är att det är till glädje och nytta för många. Och att ert projekt är inkluderande och främjar rörelse eller natur. Så här kan din förening få era drömmar förverkligade i ett projekt som ortens XL-Bygghandlare genomför tillsammans med starka leverantörer och lokala proffsbyggare. På xlhjälpen.se fyller du i föreningens ansökan. Årets nomineringsperiod pågår från 31 januari till 20 mars.

Föreningar går på knäna

Det finns cirka 200 000 ideella föreningar och organisationer i Sverige. Deras verksamhet bygger nästan helt på frivilligt engagemang och oavlönat arbete.

Två år av pandemi och restriktioner har inte underlättat för föreningslivet.

– Det har gjort att allt blivit ännu tuffare. Många föreningar går på knäna. Och efter isoleringen som covid-19 har orsakat ser vi att människors behov av sociala aktiviteter är ännu större, säger XL-Hjälpens Maria Mellström och fortsätter:

– Om vi kan hjälpa en förening att genomföra ett sånt här projekt betyder det mycket för så många. Det gör att fler kan få möjlighet att känna samhörigheten och ta del av gemenskapen och den goa stämningen som finns ute i föreningslivet.

Maria Mellström, projektledare för XL-Hjälpen.

Vem kan ansöka till XL-Hjälpen?

– Alla ideella föreningar och organisationer kan nominera sitt drömprojekt och har chansen att bli utvalda.

Vilka kriterier ska ett projekt uppfylla för att kunna komma ifråga?

– Det viktigaste är att projektet är till glädje och nytta för många. Det ska också vara inkluderande och gärna främja rörelse, natur eller friluftsliv. Och det måste vara genomförbart inom en rimlig tid.

Maria Mellström tar emot och läser igenom alla nomineringar som kommer in. Sedan är det XL-Hjälpens jury på fem personer som slutligen avgör vilka av de tusentals sökande föreningarna som blir årets vinnare.

Guide: Så nominerar du din förening

Hur kan en förening öka sina chanser att bli utvald?

– Innehållet i nomineringen är jätteviktigt. Vi behöver kunna förstå omfattningen av byggprojektet och vill gärna ha någon form av skiss. Det är också bra med bilder på platsen där det är tänkt att byggas. Om det krävs bygglov eller andra tillstånd behöver detta framgå tydligt. Det måste föreningen fixa själv. Och det är viktigt att rätt person nominerar. Det ska vara någon som är väl insatt, för hen kommer att bli föreningens kontaktperson i projektet.

Blir glad i hjärtat

Under de tre första åren har projektledaren Maria Mellström sett hur 27 föreningar fått hjälp att förverkliga sina byggprojekt.

Varför är det roligt att arbeta med XL-Hjälpen?

– För att det gynnar föreningslivet. Vi ser att det finns så många eldsjälar och så stort engagemang i föreningarna. När jag ser glädjen och tacksamheten över att drömmen om deras projekt blir sann, då får jag en fin känsla i kroppen. Jag blir glad i hjärtat.

Vad drömmer just din förening om? Årets ansökningsperiod för XL-Hjälpen pågår till 20 mars.

Inbäddat innehåll

Ansök här för att få drömprojektet utfört av XL-Hjälpen

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Jönköpings-Postens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan