Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerligJönköping

Brev till ledarsidan: Visst behövs ny jämställd norm i Jönköping

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Julia Löf (V), svarar på Max Eskilssons ledartext.

Bild: Privat, Robert Eriksson

Annons

Max Eskilsson skriver i sin ledare 9 mars 2022 om Vänsterpartiets motion om att införa jämställda delade utbetalningar av försörjningsstöd, som vann gehör i kommunfullmäktige.

JP Ledare ifrågasätter kostnaden och menar att det nya arbetssättet medför ökad administration. De moment som tillkommer är att dela beloppet på två och betala ut stödet till två konton istället för ett.

Att det skulle ta så mycket längre tid eller vara så riskabelt att kapabla handläggare inte skulle kunna hantera det ställer vi oss mycket frågande till.

Vi har pratat med handläggare som redan arbetar med jämställda utbetalningar i Malmö. Hade de sagt att det var tidskrävande och verkningslöst hade vi naturligtvis inte motionerat om det.

Annons

Annons

Tvärtom var det tydligt att erfarenheterna är positiva. Ökad jämställdhet lönar sig alltid för både individ och samhälle.

En viktig poäng med delade utbetalningar är att handläggaren kan upptäcka ekonomiskt våld i relationen. Våldet syns sällan om alla pengar och informationen går till våldsutövaren.

Eskilsson menar att handläggarna har verktyg för att fånga upp signaler om våld. I förvaltningens svar kan man läsa att verktygen är frågor som ställs i mötet med klienten. Det kräver dock att handläggaren träffar klienten, vilket inte alltid är möjligt med hög arbetsbelastning.

Vi kan inte garantera att det ekonomiska våldet försvinner med delade utbetalningar. Men det ger handläggaren möjlighet att upptäcka det även de månader när de inte träffar klienten, när de kontrollerar kontoutdragen i ansökan om försörjningsstöd. Det ger ett konkret underlag att utgå från i samtal med paret så att de kan få rätt hjälp.

Eskilsson undrar varför jämställda utbetalningar behövs när försörjningsansvaret är gemensamt och när stödet ska gå till exempelvis en månadshyra. Just därför ska den individuella bedömningen vara kvar. Det är olämpligt att dela upp utbetalningen om stödet minskar om man delar upp det eller betalar direkt till en hyresvärd.

Men det innebär inte att parets önskemål är lag. Vi vet att när familjen bestämmer väljer man ofta ojämställt. Alla påverkas av samhällets normer, även om det är en främmande tanke för en borgerlig ledarskribent.

Annons

Att bygga in en jämställd hantering av hushållets ekonomi och större egenmakt över försörjningen är hela poängen med vårt förslag.

Annons

Tidigare har mannen alltid fått hela stödet när två i hushållet får stöd. Det anser vi är fel och det sänder förlegade signaler. Nu inför vi jämställda utbetalningar och gör det glasklart att normen i vår kommun är att ekonomi är ett jämställt ansvar.

Julia Löf

Vänsterpartiet Jönköping

SVAR DIREKT:

Principen är uppenbart väl menad. Frågan om effektiviteten kvarstår. Visst, utgångspunkten delat belopp vid utbetalningar kan leda till mer konkreta underlag när bedömningar görs. Samtidigt är det svårt att komma runt att ett resultat kan bli att en falsk trygghet skapas. I värsta fall kan den nya normen för utbetalningar även leda till nya former av ekonomiska påtryckningar inom hushåll. Ledarredaktionen kommer med intresse följa hur handläggare konkret kommer att arbeta med denna nya praxis.

Max Eskilsson

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy