Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Max Eskilsson

ledare borgerligMax möter

Max Eskilsson
”Taket för barngrupper behöver återinföras”, säger Andreas Sturesson (KD)

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Nu inleds ledarredaktionens intervjuserie med Jönköpings företrädare för partierna. Först ut: Andreas Sturesson (KD).

Bild: Robert Eriksson

Annons

INTERVJU. Under våren träffar JP:s politiske redaktör Max Eskilsson företrädare för de politiska partierna som i dag sitter i Jönköpings kommunfullmäktige. Först ut är kristdemokraten Andreas Sturesson, oppositionsråd tillika förstanamn på sitt partis lista.

Vad är kristdemokrati för dig, som ideologi betraktat?

– Jag skulle beskriva det som den idétradition som jag tror skapar det bästa samhället. Kristdemokratin innebär också en insikt om människans ofullkomlighet.

– Ett bra exempel är någon hävdar: Vi behöver inga betyg i skolan, folk gör alltid sitt bästa. Det tror inte jag. Ibland behövs verktyg, för att sporra oss för att göra rätt.

– Och människosyn förstås, samt insikten om att samhället är något annat än det offentliga. Som när det talas om ”våra” barn. Vadå våra? Det är föräldrarnas barn. Samhällets grundläggande byggsten är inte kommunen, det är familjerna och gemenskaperna.

Annons

Annons

Vad innebär kristdemokrati i det vardagsnära, lokala?

– Ett ansvarigt förvaltarskap. Att förvalta resurser, i bred bemärkelse. På detta tema har vi förra mandatperiodens största snackis, en ny fotbollsarena. De turerna kokade ned till ett dåligt förvaltarskap. Förvaltarskap rör inte bara vår planet, utan också om hur man förvaltar skattebetalarnas pengar på bästa sätt.

– Min grundläggande människosyn påverkar också hur jag ser på äldreomsorg, att den ska vara värdig och tillgänglig. Och vikten av valfrihet, i stort. Människor ska ha rätt att fatta egna beslut. Kristdemokrati innebär även att hjälpa unga som befinner sig i utsatthet.

Sturesson (KD).

Bild: Robert Eriksson

Vilka frågor ser du som mest angelägna inför den kommande mandatperioden?

– Under allianstiden jobbade vi med att minska barngruppernas storlek. Små barn klarar inte av att vistas i för stora grupper, och pedagoger klarar inte att ansvara för för stora grupper. Åren 2013 och 2014 nådde vi våra mål. Men det nuvarande styret har tagit bort det tak för barngrupper vi införde. Detta riskerar att påverka barnens utveckling. Det taket behöver återinföras.

– Dessutom ska vi ha en kraftfull elevhälsa. En bekymmersam utveckling har ägt rum när det gäller barn och ungas mående. Generellt har vi aldrig haft det bättre, rent materiellt, än i dag. Samtidigt har läkare aldrig förskrivit så mycket psykofarmaka som nu. Socialtjänstens budget spricker. Det är allt fler som mår dåligt.

– Vi behöver förstärka familjestödet kraftigt. Trygga välfungerande familjer, är avgörande för att det ska gå bra för barnen. Och så behöver vi bygga ut äldreomsorgen.

Annons

"Att ställa sig i den kommunala tomtkön, är rent krasst förenat med inget framtidshopp alls", säger Sturesson (KD).

Bild: Robert Eriksson

Annons

Själv har jag fått frågan: Hur kan du bo ute i Gränna?

Vid sidan om sådan handfast välfärdspolitik, vad behöver Jönköpings kommun göra att bli mer attraktivt?

– Möjligheten att bygga sitt eget är här central. Vi måste låta staden få växa utåt. Att ställa sig i den kommunala tomtkön, är rent krasst förenat med inget framtidshopp alls. Många har en dröm om att få äga ett eget hus.

– Kommunens ambitioner får inte stanna vid att låta staden växa inne i det som är stad. Då får vi inte fram tillräckligt med bostäder. Själv har jag fått frågan: Hur kan du bo ute i Gränna? Sådana frågeställningar utgår från service, pendlingsavstånd och kommunikationer. Men allt är relativt. För mig innebär dagens vardag betydligt kortare pendling och mindre omkostnader jämfört med när jag bodde i Stockholmsområdet.

– Jag tror även att pandemin kan ha förändrat människors preferenser. Om du kan och får jobba hemifrån då och då, så ökar attraktiviteten för att bo utanför den centrala stadskärnan.

En principiell fråga som har debatterats under lång tid är krogarnas öppettider i Jönköping. I höstas togs beslutet att krögare kan söka tillstånd att hålla öppet en timme till. Ni var emot detta, varför?

– Till att börja med tror jag att många har missuppfattat vår position. Vår tveksamhet handlade inte om att begränsa människor. För oss var detta inte en moralfråga, nej till att dricka en öl till. Vårt ställningstagande baserades på att polisen bedömde tydliga risker för fler ordningsstörningar.

Annons

– I det ljuset ville vi inte prioritera en sådan förändring. När beslutet var aktuellt befann vi oss även i en tid, då det var väldigt mycket för polisen. Så pass ohållbart pressat att inte bemanningen fungerade, rent schematekniskt. Då landade vi att vi satte människors trygghet framför nöjet en timmes festande till innebär.

– Däremot går vi inte till på att riva upp förändringen.

Annons

”Våra ambitioner ska inte vara att ligga på ett nationellt kommunsnitt. Vi behöver fler, nya äldreboendeplatser”, säger Andreas Sturesson (KD).

Bild: Robert Eriksson

Sett till gångna mandatperioden, vad ser du som styrets största misslyckande?

– Definitivt handlar det om sänkta ambitioner för äldreomsorgen. Det finns flera exempel. Man har sänkt ambitionen gällande hur många äldreboendeplatser vi ska ha. Man avvecklade äldreboendet i Tenhult. Man ville ta bort varm mat i hemtjänsten, vilket vi i oppositionen lyckades stoppa.

– Inte minst ville man lägga ned Ekhagens gästhem. Som inte enbart fyller en funktion för äldre specifikt utan för många. Idén om att lägga ned verksamheten var så urbota korkad, att när vi fick höra om förslaget. Då trodde vi först att vi missförstått.

– Äldreboenden är så viktiga. I Jönköping tillbringar människor längre tid på äldreboenden jämfört med rikssnittet. Detta, menar jag, är inte dåligt. Tvärtom! Det betyder att vi har en möjlighet att erbjuda mer trygghet för äldre än jämförbara kommuner.

– Vi riskerar nu en platsbrist. Väntetiden här sticker visserligen inte ut jämfört med andra kommuner. Jönköping ligger varken högst eller lägst på listan. Men våra ambitioner ska inte vara att ligga på ett nationellt kommunsnitt. Vi behöver fler, nya äldreboendeplatser.

Annons

Efter valet 2018 bildades en koalition med C-L-S-MP. Trots att alliansens partier blev större, sett till mandat. Hur blir det i år, kan alliansen gå till val tillsammans i Jönköping?

– Ja, men vi är ju det enda parti som är tydliga med att vi vill det. Sedan har jag visserligen inte hört från vare sig M, L eller C att man utesluter ett alliansstyre efter valet. Det finns dem som är kritiska mot att ge besked på förhand, men den här stora värdegemenskapen är bra att vårda genom att sätta på pränt.

– Det ska också påpekas att de styrande partierna har viss form av samverkan med V. Inte officiellt, men den som följer kommunfullmäktige noterar det. Hur koalitionens representanter med värme välkomnar V-yrkanden. Och koalitionen har med jämna mellanrum kontakter med V som man inte har med KD och M. Jag tycker det är viktigt att alla partierna före valet ger väljarna besked om vilket styre de önskar.

Annons

Bild: Robert Eriksson

Varför bildades inte ett alliansstyre efter förra valet, vad är din bild?

– Det man har fått höra från C och L som skäl till att de bytte sida är att alliansstyret inte hade varit problemfritt. Visst, men vilket styre är problemfritt? C tyckte att det var stökigt under förra mandatperioden. Och M hade ju allt sitt, med avgångar och politiska vildar.

Om det blir någon form av borgerligt maktskifte, vem borde bli kommunstyrelsens ordförande? Du, eller Joakim Dahlström (M)? Eller Ann-Marie Nilsson (C)?

– Då säger jag, självklart siktar alla partier på att kunna besätta ordförandeposten men vi har i dag inget valresultat. Det bör man få innan det blir dags att titta på hur ett styre kommer se ut, och vilka partier som ska bli aktuella för olika roller.

Annons

– Med det sagt: Om vi hade hamnat i en skarp förhandling om ett nytt alliansstyre efter valet 2018, hade vi tyckt att det varit vår roll att få posten som kommunstyrelsens ordförande, ja.

Ni har som sagt inte fått gehör för att gå till val som den samlade alliansen. Vad innebär det, går ni och M till val tillsammans i stället?

– Vi har förstås diskuterat detta med M, vi har inga olika uppfattningar. Under valrörelsen fortsätter vi att samarbeta som oppositionsblock. Men ju närmare valet, desto mer frihet att profilera oss på var sitt håll. När vi presenterar våra respektive valprogram kommer dessa att skilja sig i vissa avseenden.

Men du hade föredragit att alliansen gick till val, och då hade gått fram med gemensamma punkter?

– I en valrörelse behöver man kunna visa på olikheter, även om man parallellt skulle framhålla var en gemenskap finns. Visst hade någon form av summerande, politiskt program varit bra däremot.

Annons

– Ett sådant hade kunnat innehålla punkter som barngrupper i förskolan, ökat bostadsbyggande, minskade trafikproblem, och ett arbetssätt där vi håller hårt i skattepengar.

"Självklart siktar alla partier på att kunna besätta ordförandeposten men vi har i dag inget valresultat", säger Sturesson (KD).

Bild: Robert Eriksson

Fakta

Kristdemokraterna, Jönköpings kommun

Toppnamn: Andreas Sturesson
Partiets roll i dag: Opposition
Antal mandat: 14
Valresultat 2018: 16,31 procent

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy