Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Max Eskilsson

ledare borgerligMax möter

Max Eskilsson
Olofsgård (L): ”I Jönköping behövs mer blandade boendeformer”

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

– Man ska ska premiera hållbart material, då blir trä per automatik det självklara, säger Olofsgård.

Bild: Terese Karlsson

Annons

INTERVJU. Under våren träffar JP:s politiske redaktör Max Eskilsson företrädare för politiska partierna som finns representerade i Jönköpings kommunfullmäktige. Jakob Olofsgård är i dag riksdagsledamot och förstanamn på Liberalernas kommunlista.

Hur såg din väg in i politiken ut, varför blev det just L?

– Mitten är ganska smal. Och jag ville vara så balanserad det bara går. Folkpartiets tradition tilltalade mig, att vrida och vända på saker.

– Jag kan fortfarande inte tänka mig något annat parti. För mig har det alltid varit Folkpartiet eller inte alls. Så hårdnackad är jag nog, oavsett opinionsmätningar.

Vad innebär liberalism för dig?

– Jag bär med mig min ideologiska kompass oavsett var jag är. För mig är det inte svårt att landa rätt i kommunpolitiken, att bottna i den. Tvärtom blir det extra tydligt: Oavsett vilken fråga det rör sig om tänker jag: Är det liberalt?

Utveckla, vilka områden ser du i det ljuset som viktigast inom kommunpolitiken?

Annons

– Skolfrågan är oerhört betydande. Det handlar om att vi ska våga drömma. Att alla ska få samma möjligheter. Då blir skolan grunden.

Annons

– Det enskilt viktigaste i min liberala kompass är just att varje individ ska få de bästa förutsättningarna i skolan. Därför står också barn och ungas hälsa högt på vår politiska agenda. För det hänger ihop. På senare tid har det identifierats allt fler elever med NPF-diagnoser. De eleverna behöver bra, anpassat stöd. Vi måste fortsätta med det goda arbete som finns i skolan i Jönköping.

– Sociala frågor är viktiga. Möjligheterna att få stöd och hjälp måste finnas där för varje individ.

– Bostadsfrågorna har också en stor roll. Vägvalen om hur bostäder och bostadsområden ska utformas. Som individer är vi så olika, vad drömmer jag om som individ? Dessa frågor är liberala att ställa sig.

Innebär det sistnämnda att du ser en integrationsaspekt kring byggnation?

– Ja, och här har man gjort mycket bra, inte minst på Råslätt, Öxnehaga, Österängen. Men över lag behöver mer göras. I kommunen behövs ännu mer av blandade boendeformer.

– Jag själv bor på Ekhagen, ett område som lyckats väldigt bra. Historiskt har man inte gjort lika mycket. Men ändå lyckats.

Apropå bostäder och byggnationen, hur bör man bygga i mer bokstavlig bemärkelse? Är trähus-strategin rätt väg?

– Absolut, Jönköping är ett föredöme som har börjat titta på detta. Här vill jag gärna gå all the way: Sverige som land borde ha en nationell trähus-strategi. Man ska premiera hållbart material, då blir trä per automatik det självklara.

– Samtidigt är det rätt material på rätt plats, som skapar hållbarhet. Då blir en trähus-strategi rimlig men vi får inte låsa oss vid den. Den första ansatsen är en trähus-strategi. Sedan behöver branschen få titta på vad som är bäst, och var.

Annons

Annons

Jakob Olofsgård (L).

Bild: Terese Karlsson

Vad behöver göras skolpolitiskt, här lokalt?

– I Jönköping behöver vi ett ambitiösare mål när det gäller att arbeta med elever som har ett särskilt behov. Det finns kommuner som har kommit längre.

– Vi behöver en kunskapsskola. Det innebär att även fånga upp personer med särskilda begåvningar. Och detta är inte svart eller vitt. Många har lätt för något, men svårt för något annat. Personal och lärare behöver rätt redskap. Elevhälsoteamet är ovärderliga.

– En del talar om storleken på förskolegrupper. Jag fokuserar inte på en siffra, det blir i så fall att börja i fel ände. För politiker kan det vara behagligt och bekvämt. Men som pedagog finns det ett större pussel: Vilka lokaler har vi att förhålla oss till? Vilka elever har vi? Det viktigaste är en tät vuxenkontakt. Man kan inte riktigt mäta en skolmiljö. Vi kommer inte ta ställning. De som är kunniga och insatta, får slå fast vad som är lagom.

Det är från Jönköping min valkampanj kommer att utgå.

Andreas Sturesson (KD) gjorde i höstas ett utspel om att alliansen borde gå till val tillsammans, men det hakar ni inte på?

– Precis, vi går till val som ett enskilt parti. Att göra detta är viktigt för ett mindre parti, vilket vi rent krasst är. Vi behöver lyfta fram vår politik.

Vad vill ni helst då, vilket block skulle du allra helst se efter valet?

Annons

– Kommunpolitiken är den allra mest konkreta formen av politik. I linje med det kommer vi att titta på vad andra vill: Vad får jag för politiken, helt enkelt? Sakpolitiken avgör. Tids nog kommer det att ge sig, var kan vi få gehör för mest bra och liberal politik? Där skolpolitik får mycket utrymme, det är då en bra fingervisning om vart vi kommer vilja söka oss.

Annons

– Det finns ett sätt att vända på frågan: Vilka är beredda att stödja vår politik? Det har förts en god mittenpolitik under den gångna mandatperioden. Vi är, som vi alltid har varit, ett mittenparti som lutar åt höger.

Så det finns inget, eller flera, parti som ni känner särskilt mycket för, att jobba tillsammans med?

– Jag ser stora möjligheter att fortsätta vara med och styra. Med vilka? På kommunnivå håller vi det öppet. Med det sagt är jag tydlig med att vi inte kan tänka oss att ingå i ett styre där V eller SD ingår.

– De är helt enkelt ideologiska motståndare. Det krockar. De är illiberala. Jag kan inte styra ihop med någon som egentligen som inte vill att vi ska existera. Det vore att göra våld på sig själv.

Ni har i dag fyra mandat i fullmäktige, vad siktar ni på i detta val?

– Vi är inte nöjda med fyra mandat, och siktar på att mellan sex och åtta mandat i höst. Jag är en obotlig optimist.

– En utökad fullmäktigegrupp borde inte ligga så långt bort. Betänk vår prioritering av skolan. Och det jag möter när jag träffar grannar och vänner, är att man just nu pratar väldigt mycket om psykisk ohälsa bland barn och unga.

Du står på två listor, du är L:s toppnamn på både länets riksdagslista och toppnamn i Jönköpings kommun. Vilken roll brinner du mest för?

Annons

– Vilket förtroende man får, om något förtroende, det avgörs av väljarna. Jag skulle se det som en ära att få bli styrande kommunalråd, lika mycket som det är ärofyllt att vara riksdagsledamot. Vad som kan bli aktuellt återstår att se. Jag har dessutom goda medspelare, partiet bygger inte på mig utan på vår politik.

– Den ena nivån är inte bättre eller sämre än den andra. Men visst är det så att kommunpolitiken är konkret på ett helt annat sätt, en gräsrotsnivå. Utan starka kommunföreningar har vi inget parti. Jag har inte råd att välja det ena eller andra.

– På något sätt kommer min tyngdpunkt att ligga här, lokalt. Det är från Jönköping min valkampanj kommer att utgå. Däremot kräver i slutändan det ena det andra. Om vi inte finns med i det nationella blir det svårt att vara synlig och på ett relevant sätt kunna påverka allt det övergripande. Lagar och skatter.

Fakta

Liberalerna, Jönköpings kommun

Toppnamn: Jakob Olofsgård
Partiets roll i dag: Styr i koalition med C, S, MP
Antal mandat: 4
Valresultat år 2018: 5 procent

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy