Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Ukrainska flyktingar ska lättare komma i arbete

Regeringen vill underlätta för flyktingar från Ukraina att börja arbeta i Sverige. Det ska därför bli lättare att få ett samordningsnummer.

Text: 

Flyktingar från Ukraina ska snabbare komma i arbete genom att få ett samordningsnummer, enligt integrations- och migrationsminister Anders Ygeman. Arkivbild. FOTO: Marko Säävälä/TT

Annons

Regeringen ska inom kort fatta beslut om att Migrationsverket ska begära ett samordningsnummer hos Skatteverket till de personer som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd. Det beskedet gav integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) en pressträff på torsdagen.

Syftet är att att underlätta för de ukrainare som har sökt skydd i Sverige att komma i arbete och få en inkomst. Det ska också underlätta kontakten med vård och skola.

Annons

Annons

I och med den här ändringen kommer personerna inte själva behöva gå till Skatteverket och ansöka om samordningsnummer.

Regeringen kommer också låta Migrationsverket analysera behovet av insatser för att stödja ukrainare som vill flytta tillbaka till sitt hemland. Avsikten är att uppdraget ska bli en del av en kommande plan för återvändande och återuppbyggnad av Ukraina.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan