Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Debatt
Liberalerna: Vi står på elevernas sida – även på landsbygden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Johan Pehrson (L), Jakob Olofsgård (L), Lotta Gröning (L). Foto: Stefan Jerrevång/TT/ Terese Karlsson/ Fredrik Sandberg / TT

Bild: Terese Karlsson

Annons

DEBATT. För att hela Sverige både ska kunna leva och utvecklas behövs en ny och mer frihetlig politisk riktning.

Socialdemokraterna har under två mandatperioder i regeringsställning bedrivit en politik som gjort det både svårare och dyrare för vanligt folk att bo på lands- eller glesbygden. Det har många fått erfara med all tydlighet de senaste åren.

Nu har Socialdemokraterna ställt om siktet och riktar in sig mot friskolorna. De säger utåt att deras förslag handlar om att skolan ska bli mer likvärdig och att de vill komma åt stora skolkoncerner. Men de förslag som de faktiskt försöker få igenom riksdagen handlar i stället om att försämra förutsättningarna för alla elever som går i en fristående skola.

Annons

Skolan är ofta navet i en by. Skolor i glesbygd betyder valfrihet, möjlighet att bo kvar och att utveckla byar.

Annons

Med Socialdemokraternas politik kommer fötterna att slås undan över en natt för många mindre skolor i gles- och landsbygden. Som Idéburna skolors riksförbund har påtalat har regeringen inte ens undersökt hur förslaget kommer att slå mot mindre skolor med en redan begränsad ekonomi.

Sanningen är att Socialdemokraterna helt urskillningslöst slår mot friskolor och deras elever, oavsett storlek eller om de drivs i vinstsyfte eller inte. En sänkning på upp emot tio procent är att vänta på varje elev.

Skolan är ofta navet i en by. Skolor i glesbygd betyder valfrihet, möjlighet att bo kvar och att utveckla byar. Det borde finnas en gräns för hur många mil och timmar en elev ska tvingas sitta på en skolbuss. I dag kan det handla om timmar. Dessa familjer i byar utanför städerna tar Socialdemokraterna inte hänsyn till och förslaget riskerar tvinga många glesbygdsskolor att stänga ner.

Att gå med lien rakt över alla friskolor på detta sätt är helt fel väg att gå. Dessa skolor, varav många drivs av ideella föreningar, har redan betydligt svårare förutsättningar som det är.

Liberalerna går till val på en annan skolpolitik som syftar till att lyfta alla skolor. För oss är det inte tomma ord när vi säger att hela landet ska leva. Vi har även den politik som skapar förutsättningar för att lyckas med det – på riktigt.

Liberalerna är väl medvetna om att många kommuner har en begränsad ekonomi. Men det ska inte behöva betyda att framtidsutsikten begränsas. Därför vill vi att hela ansvaret för skolväsendets finansiering, för alla skolor i hela landet, ska återgå till staten.

Annons

Annons

Vi kommer aldrig gå med på regeringens förslag om att skära ner på skolans resurser – tvärtom menar vi att skolan behöver mer. Därför avsätter vi 16 miljarder mer till skolan än Socialdemokraterna kommande år.

Att slå ner alla fristående skolor för att komma åt oseriösa aktörer är fel väg att gå. Vi är helt för att stoppa skolor med bristfällig kvalitet och förhindra att skolor delar ut vinst på bekostnad av undervisningens kvalitet. Vi kommer alltid att stå på elevernas sida – även de elever som bor på gles- eller landsbygden. Det finns ingen bättre investering än att satsa på skolan.

Johan Pehrson (L)

Partiledare

Jakob Olofsgård (L)

Landsbygdspolitisk talesperson

Lotta Gröning (L)

Riksdagskandidat

Annons

Annons

Till toppen av sidan