Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Debatt
Sotiris Delis: Turkiet är sannerligen en opålitlig vän i Nato

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Erdogans ambitioner bor granne med Putins” skriver Sotiris Delis, tidigare moderat riksdagsledamot.

Bild: Privat

Annons

DEBATT. Den 24 februari 2022 kommer att gå till historien, då den europeiska säkerhetsordningen för första gången efter andra världskrigets slut hotades. Putins Ryssland angrep militärt det demokratiska Ukraina för att ”avnazifiera” landet.

Sedan 1814, då Sverige och Norge krigade mot varandra, har neutralitetstanken slagit rot i den svenska utrikespolitiken och präglat landets förhållningssätt i alla kriser som har drabbat mänskligheten sedan dess, bland annat de två världskrigen.

Den 24 februari, efter decennier av socialdemokratins Natomotstånd, vaknade dock det svenska folket och insåg att ”Ensam är inte stark. Man är bara ensam”. Regeringen tillsammans med Finland agerade snabbt och socialdemokratin insåg att Natoansökan var enda lösningen.

Annons

Alla räknade med att Natos 30 medlemsstater skulle ta emot Sverige och Finland med öppna armar. Turkiet hade emellertid en annan uppfattning, då man insåg chansen att omvandla denna process till en österländsk basar och ställa sina krav till Nato och USA.

Annons

Turkiet blev medlem i Nato 1952. Landet deltog varken under det första eller andra världskriget, trots att man indirekt stödde de allierades fiender.

Vid dessa två stora krigsslut befann sig plötsligt Turkiet på segrarmakternas sida. Historiskt har landet utnyttjat sitt medlemskap i de olika internationella organisationerna för egen vinning.

Även nu, några månader före det turkiska valet, agerar president Erdogan med sitt veto mot Sveriges och Finlands ansökningsprocess. Några av kraven är att Sverige slutar att ge ”politiskt stöd till terrorism” och häver vapenembargot mot Turkiet.

Under hela mitt politiska liv har jag varnat för Turkiet som ”den opålitlige vännen”. Mina farhågor har alltid ”viftats bort” som överdrivna och till viss del påverkade av att jag är född i Grekland.

Turkiet har försökt spela medlarrollen mellan Ukraina och Ryssland, trots att man är vapenexportör till Ukraina och vapenimportör från Ryssland. Man agerar militärt i Syrien, Irak, Azerbajdzjan samt Libyen och med hjälp av proxyarméer i andra delar av Afrika.

Turkiet ockuperar sedan 48 år en tredjedel av Cyperns yta som även är ett EU-land.

I jakt på sin neoottomanism – och i ljuset av att det finns gas och olja i östra Medelhavet – har Turkiet flyttat fram sina positioner kring havsgränserna och slutit avtal med Libyen om samarbete på området. Mavi vatan, ”Blått hemland”, kallas en doktrin som sjösattes 2006 av amiralen Cem Gürdeniz, vilken bland annat innebär anspråk i havet vid öar som tilldelades Grekland när Turkiets gränser drogs upp.

Annons

Annons

Här kan man tydligt se att Erdogans ambitioner bor granne med Putins.

Nu är det dags i samma stil att blockera de svenska Natoförhandlingarna för att plocka inrikespoäng inför det kommande valet, där många bedömare tror på en förlust för Erdogan.

Landets ekonomi är i djup kris och det turkiska samhället är oroligt. Utöver detta är den kurdiska frågan central för Turkiet. Jakten på den kurdiska gerillan pågår oavbrutet och risken finns att Sverige dras med i denna genom de krav som ställs på Sverige från turkisk sida.

Många initierade bedömare menar att Nato kommer att lösa ”knutarna”. Även USA:s president har uttalat sin optimism, men det är inte första gången väst har underskattat Turkiets ambitioner, liksom väst gjorde med Putins.

Under hela mitt politiska liv har jag varnat för Turkiet som ”den opålitlige vännen”. Mina farhågor har alltid ”viftats bort” som överdrivna och till viss del påverkade av att jag är född i Grekland.

I dag är det tyst med den sortens kritik. Även Turkiets vänner i Sverige förvånas över Erdogans basarspel. Regeringen ämnar lösa problemet tillsammans med Nato, men frågor som kvarstår är till vilket pris och vilka som kommer att betala det priset.

Sotiris Delis

Tidigare riksdagsledamot och tidigare ledamot av utrikesutskottet (M)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan