Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Flera partier: Vi kräver slut på det sexuella våldet i Ukraina

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Vittnesmål om sexuellt och könsbaserat våld i krigets spår har kommit sedan krigets början”, skriver Diana Laitinen Carlsson (S), tillsammans med företrädare från flera andra partier.

Annons

DEBATT. Dagligen nås vi av horribla berättelser om hur våldtäkt och andra former av sexuellt och könsbaserat våld används som en del av krigföringen i Ukraina. Bevisen kommer till stor del från områden som Ukraina återtagit från Ryssland.

Vi, nätverket för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Sveriges riksdag, står enade över partigränserna när vi kräver omedelbara krafttag för att få stopp på det sexuella våldet.

Vittnesmål om sexuellt och könsbaserat våld i krigets spår har kommit sedan krigets början. Kvinnor och flickor, men även pojkar och män, utsätts. Det är svårt att ta in. Kvinnor vittnar också om den nedbrytande, ständigt närvarande oron för att bli utsatt för våldtäkt.

Annons

Tidningen The Guardian berättar om Antonina Medvedchuk, 31 år: “Det första hon tog tag i innan hon lämnade Kievs norra förorter dagen då hon hörde bomberna falla och kriget bröt ut var kondomer och sax att använda som vapen för att skydda sig själv”.

Annons

Antonina är inte ensam och situationen i Ukraina är inte unik. Det är ett i raden av exempel där sexuellt våld i konflikt används som ett vapen i syfte att förnedra, kränka och trasa sönder en annan människa.

Vi har under flera år visat att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en svensk angelägenhet som står över partipolitik.

Att kränka flickors, kvinnors eller transpersoners sexualitet och sexuella rättigheter är själva kärnan av det sexuella våldet. Exakt vad som motiverar kränkningar i Ukraina vet vi inte – men vi vet att lidandet är oerhört och att de som överlever kommer att leva med livslånga fysiska och psykiska skador.

Det kommer att leda till ett djupt trauma och lidande som kommer att prägla det ukrainska samhället för lång tid framöver.

För flickor och kvinnor är graviditeter en konsekvens av våldtäkt i krig. Ukrainska kvinnor vittnar om en desperat jakt på preventivmedel och dagen-efter-piller att använda om de skulle utsättas för våldtäkt. Organisationen International Planned Parenthood Federation (IPPF) rapporterar att det är svårt att få tillgång till preventivmedel och ännu svårare att får tillgång till en säker abort i krigszonerna Ukraina.

Det ser inte bättre ut i de angränsande länder dit över 5 miljoner människor flytt. I Ungern finns flera abortrestriktioner reglerade i lag. Polen, där de flesta flyktingar nu befinner sig, har i det närmaste ett totalförbud.

Annons

Annons

Vi har under flera år visat att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en svensk angelägenhet som står över partipolitik. Vi har uppvaktat beslutsfattare världen över med skarpa budskap om varje enskild människas rätt till sin egen kropp och sexualitet.

Nu höjer våra röster igen. Läget i Ukraina är akut. Svenska aktörer har gjort mycket - men arbetet kan bli ännu bättre.

I relation till krisens Ukraina vill vi att Sveriges regering verkar för att:

✔ rätten att skyddas mot sexuellt och könsbaserat våld och rätten till säker abort, integreras i alla humanitära insatser i Ukraina och i angränsande länder

✔ rätten till skydd mot sexuellt och könsbaserat våld hamnar högst upp på den politiska och finansiella agendan i diskussioner om Ukraina

✔ det sker en ökad koordinering mellan FN och andra humanitära aktörer och lokala organisationer i Ukraina och grannländer, samt med lokala kvinnorätts- och SRHR- organisationer

✔ ge överlevare en central roll för att forma hållbara lösningar för mottagande och även när det kommer till att motverka våldets grundorsaker.

✔Ryssland ställs till svars för krigsförbrytelser vid internationella brottmålsdomstolen.

Diana Laitinen Carlsson (S)

Riksdagsledamot, Jönköpings län, ordförande Nätverket för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Sveriges riksdag

Helena Storckenfeldt (M)

Riksdagsledamot Hallands län (M, vice ordförande

Annika Qarlsson (C)

Riksdagsledamot, Västra Götalands län

Yasmine Posio (V)

Riksdagsledamot, Göteborgs kommun

Gudrun Brunegård (KD)

Riksdagsledamot, Kalmar län

Juno Blom (L)

Riksdagsledamot, Östergötlands län

Camilla Hansén (MP)

Riksdagsledamot, Örebro län

Annons

Annons

Till toppen av sidan