Annons

Annons

Annons

Jönköping

Tidningens blivande chefredaktör har hjärtat i Jönköping

Nu är det klart vem som tar över ledarskapet för JP/Jnytt i höst – ett bekant ansikte för läsarna. Efter två år återvänder Patricia Svensson till redaktionen på Skolgatan.

– Jag har följt tidningen som Jönköpingsbo hela tiden. Läst och imponerats, säger vår blivande chefredaktör.

Text

Patricia Svensson kommer tillbaka till JP/Jnytt som chefredaktör.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Patricia Svensson hade en ledande roll i Jönköpings-Postens språng från anrik papperstidning till digital lokaltidning i olika upplagor. Då var hon online-chef för Hall Media och baserad i Jönköping. Idag läser närmare hälften av Jönköpings-Postens läsare tidningen digitalt, vilket är snabbt marscherat för en lokaltidning.

– JP/JNytt är inne i en jättefin trend och har med bra journalistiskt innehåll hittat nya läsare. Det vill vi förstås förvalta genom tidningens nya chefredaktör, som också kommer att behöva förändra saker över tid. Det är inget som direkt brådskar för JP/Jnytt, för tidningen är bra. Men utvecklingen står aldrig still, säger Carl-Johan Bergman, redaktionell chef för tidningens ägare Bonnier News Local.

Annons

Patricia Svensson instämmer:

– JP/Jnytt gjort en otrolig resa och visar jättefina resultat i form av ett ökat antal prenumeranter. I mediebranschen var det ett tag sedan man kunde fira sådana segrar och det är otroligt glädjande att det ser ut så även för flera tidningar.

Annons

Några av de tidningarna finns i Skaraborg. När Bonnier News Local tog över Hall Media 2020 lämnade Patricia Svensson JP/Jnytt för att bli chefredaktör för koncernens tidningar i Västergötland: Skaraborgs Läns tidning, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet och Skövde Nyheter.

– Det har varit en väldigt tuff tid bakåt med den digitala omställningen, men de senaste två åren med Bonnier News Local har andats stark framtidstro, säger Patricia Svensson.

– Jag har haft två fantastiskt roliga år på redaktionerna i Skaraborg och är stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans.

Sedan nuvarande chefredaktören på JP/Jnytt Herman Nikolic i början av maj meddelade att han går vidare till Hallandsposten efter sommaren, har rekryteringen av en efterträdare gått relativt fort.

– Herman har gjort ett fantastiskt bra jobb. Tillsammans med redaktionen har man haft en god fördjupande journalistik, samtidigt som man hållit pulsen uppe och varit först på nyheterna där det händer. Vi önskar honom så klart all lycka framåt, fortsätter Carl- Johan Bergman.

Patricia Svensson kommer tillbaka till JP/Jnytt som chefredaktör.

Bild: Sophia Magasanik

Annons

Annons

Vilken plan har då JP/Jnytt:s blivande chefredaktör för framtiden? Hon tänker inte ta ut någon ny riktning förrän man grundligt lyssnat av vad läsarna vill ha. Lokaljournalistik handlar om att bygga relationer med läsarna, menar hon.

Blir det nya läsarundersökningar då?

– Det är en väg, men det finns många sätt att ha en dialog. Jag gillar att prata med folk på stan och tar gärna emot samtal och mejl.

Patricia Svensson bor på promenadavstånd till redaktionen på Skolgatan och rör sig gärna ute på stan. Hon är uppvuxen i Nyköping och grundlade sin journalistiska karriär i Sundsvall, men är nu sedan flera år rotad i Jönköping.

– Hjärtat finns i Jönköping, så är det, säger hon.

Har du hunnit läsa JP/Jnytt medan du chefat över fyra andra lokaltidningar?

– Jajamen, den kommer ju både i brevlådan och med pushar i appen. Jag har följt JP/Jnytt som Jönköpingsbo hela tiden, för att få veta vad som händer här. Jag har läst och imponerats.

Fakta

Patricia Svensson

Journalistlinjen på Mittuniversitetet 1999-2002.
Från praktikant till chefredaktör på Dagbladet i Sundsvall, till nedläggningen 2015.
Redaktionschef på Jönköpings-Posten 2015-2017.
Online-chef på Hall Media till 2020.
Chefredaktör för Skaraborgs Läns tidning, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet och Skövde Nyheter till 2022.
Blivande chefredaktör för JP/Jnytt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan