Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Familjen Ivanko splittrades vid flykten från Mariupol – nu är de återförenade

Familjen Ivanko var som vilken europeisk familj som helst. De hade eget hus i hemstaden Mariupol, föräldrarna jobbade, barnen gick i skolan och de åkte på semestrar under skolloven.
Men den 24 februari förändrades allt.

Familjen splittrades när mamma Iana och barnen Ustina och Miroslav lyckades fly ut ur staden. Några veckor senare blev pappa Oleksandr tillfångatagen.
Ett halvår senare är familjen återförenad 200 mil hemifrån – i Gislaved.

Text: 

På grund av Rysslands invasion av Ukraina har familjen Ivanko - mamma Iana, pappa Oleksandr, Ustina och Miroslav - tvingats fly bombningarna av hemstaden Mariupol. Efter att Oleksandr strax efter krigsutbrottet skiljdes från sin familj, har han nu lyckats återförenas med dem i Gislaved. Nu letar de efter någonstans att bo. Den sista augusti måste de lämna lägenheten som de tillfälligt fått låna. ”Vi skulle bli jättetacksamma om någon kan hjälpa oss. Vi vill stanna i Gislaved. Vi trivs här”, säger mamma Iana.

Bild: Niclas Petersson

Annons

Precis som många andra ukrainare, trodde inte familjen Ivanko att det skulle bli krig. Det var en omöjlig tanke. De levde ett bra liv. De bodde i ett eget hus i en förort i de västra delarna av Mariupol tillsammans med barnens mormor och morfar. Både mamma Iana och pappa Oleksandr var utbildade ingenjörer och jobbade vid samma metallfabrik i Mariupol. Storasyster Ustina, 14 år och lillebror Miroslav, 9 år, gick i skolan och på fritiden spelade de volleyboll och fotboll.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan