Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Liberalerna: Så här ska villadrömmen bli verklighet för fler

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Fler vill känna friheten av att kunna släppa ut barnen rätt ut på gräsmattan”, skriver debattörerna.

Bild: Robert Eriksson

Annons

DEBATT. Svensk bostadsmarknad är på väg att bli en exklusiv klubb där bara vissa får plats. Endast de med kontakter och stora summor på banken klarar av att uppfylla villadrömmen. Liberalerna vill att fler som arbetar också ska kunna köpa en villa.

Den svenska medelklassdrömmen brukar sammanfattas med de tre V:na, villa, Volvo och vovve. Nu stiger räntor, och bostadsmarknaden riskerar att stängas helt för de som inte redan äger en bostad. Samtidigt råder stor tomtbrist i hela Småland. I Jönköping står över tusen personer i kö. Även i mindre orter som Mullsjö råder det brist. I Vaggeryd blev nysläppta tomter fullbokade efter bara några timmar.

Annons

Annons

En trygg och pålitlig laddinfrastruktur gör att fler vågar byta ut bensinbilen mot en elbil.

Det stoppar den tillväxten och breddningen av medelklassen vi vill se. Samtidigt vill 70 procent av svenskarna äga sitt boende. Efter valet behöver en ny liberal och borgerlig regering öppna villadrömmen för fler.

1.  Nej till vänsterns fastighetsskatt

Den tidigare fastighetsskatten skapade en stor oförutsägbarhet och otrygghet. Vi ska inte ha några straffskatter som tvingar äldre att sälja huset. Liberalerna säger definitivt nej till Miljöpartiets och Vänsterpartiets planer på återinförd fastighetsskatt.

2. Ränteavdragen ska inte förändras

I en ekonomiskt dålig situation är det inte läge att lägga sten på börda. När räntor dubblas och bopriser faller behöver ränteavdraget ligga fast. Ett avskaffat ränteavdrag skulle i det här läget riskera att accelerera prisraset på bostadsmarknaden och tillsammans med dyra elräkningar tvinga familjer att sälja huset.

3. Byggbar mark ska klassas som ett eget riksintresse

Riksintressen är geografiska områden som har identifierats för att de innehåller nationellt viktiga värden och kvaliteter. Därför bör behovet av byggbar mark till bostäder vid bostadsbrist klassas som ett eget riksintresse.

4. Markanvisningar behöver bli transparenta

Annons

Det bör införas ett krav på att information om markanvisningar blir tillgänglig på webben på både svenska och engelska, för att därmed nå ut till fler potentiella byggherrar. På så sätt kan konkurrensen öka och kommunen komma överens med den byggherre som lovar att utveckla flest villatomter. Det skulle sänka priset för de som vill köpa en villatomt.

Annons

5. Fler laddstolpar gör villalivet grönare

Den sista pusselbiten i att göra villdrömmen klimatsmart är elektrifieringen av fordonsflottan. Redan i dag är nästan all el som förbrukas i småhus producerad utan koldioxidutsläpp. Däremot äger de flesta fortfarande en bensinbil. En trygg och pålitlig laddinfrastruktur gör att fler vågar byta ut bensinbilen mot en elbil.

Under lång tid har utbyggnaden av hyresrätter prioriterats. Det har varit delvis av ideologiska skäl, partier till vänster ogillar privat ägande, och har hellre velat se mer gemensamt ägda boendeformer. Det är dags att det byggs sådant som folk faktiskt efterfrågar.

Fler vill känna friheten av att kunna släppa ut barnen rätt ut på gräsmattan. Att så många smålänningar vill ta del av medelklassdrömmen är något som borde bejakas. Drömmen om ett eget hus delas av många - det är dags att den infrias för fler.

Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson

Jakob Olofsgård (L), bostadspolitisk talesperson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan