Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Miljöpartiet: Låt oss göra buss och tåg till det självklara valet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kollektivtrafikens priser har fullständigt skenat, skriver Hammarin-Heinpalu (MP) och Isaksson (MP), med flera.

Bild: Jenny Henningsson

Annons

DEBATT. Antalet invånare i Jönköping ökar och kommer att fortsätta öka de kommande åren men antalet resor med kollektivtrafiken har inte ökat det senaste decenniet och under pandemin blev de ännu färre. Hur kan vi öka intresset för kollektiva resor?

Miljöpartiet de gröna har lagt förslag om ett maxpris på 100 kr per månad för all kollektivtrafik i Sverige. Detta har införts med framgång i Tyskland och Spanien, där det kollektiva resandet har ökat kraftigt och biltrafiken minskat. Detta måste ske även här.

Kostnaden är i dag orimligt hög. Medan bränslepriserna ökat har kollektivtrafikens priser fullständigt skenat! På 20 år har bensinpriset ökat med 70%, men kollektivtrafikens biljetter kostar hela 139 % mer idag än de gjorde år 2000! Inte nog med det, flyget kan vara så mycket som 20 gånger billigare än tåget - inrikes!

Annons

Annons

Denna utveckling har skett samtidigt som utsläppen fortsätter att öka och trots att klimatförändringens effekter blir allt tydligare med bland annat med värmeböljor och torka i stora delar av Europa. Vi behöver en ny politik. En politik som tar klimatkrisen på allvar.

Vi anser att kostnaden för regionen att sänka priset på detta sätt skulle vara en samhällsekonomiskt lönsam investering och en kostnad som vår region kan bära.

Miljöpartiet de gröna i Jönköpings län vill fördubbla det kollektiva resandet i Region Jönköpings län, för att minska utsläppen och för att skapa en mer framkomlig stad med färre bilar och köer.

Miljöpartiet de gröna går till val på att bli en region med låga biljettpriser. Vi anser att kostnaden för regionen att sänka priset på detta sätt skulle vara en samhällsekonomiskt lönsam investering och en kostnad som vår region kan bära.

Vi vill samtidigt satsa på att kraftigt bygga ut kollektivtrafiken i länet. Med högre turtäthet, nya stationer som möjliggör tågmöten och snabblinjer mellan viktiga knutpunkter och anropningsbara minibussar i det mindre vägnätet skapar vi en kollektivtrafik som är effektiv, tillgänglig och attraktiv. För den som trots våra satsningar inte nås av en förstärkt kollektivtrafik, riktar vi 4000 kronor om året i ett särskilt riktat landsbygdsbidrag.

Annons

En rättvis och snabb omställning till ett hållbart samhälle behövs nu. För att klara det behöver vi satsa på kollektivtrafiken. Alla ska med när Sverige ställer om.

Toppkandidaterna till regionfullmäktige (MP)

Jon Hammarin-Heinpalu, regionråd MP Region Jönköpings län

Anna Isaksson, distriktsordförande MP Jönköpings län

Emma Emanuelsson, ordförande MP Jönköpings lokalavdelning

Jörgen Skärin, ordförande MP Värnamo lokalavdelning

Rikard Salander, ordförande MP Nässjö lokalavdelning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan