Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Vill Nilsson (C) och Forsberg (S) ha kö till äldreboenden?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialtjänsten måste ges de resurser som krävs, skriver Andreas Sturesson (KD).

Bild: Robert Eriksson

Annons

SLUTREPLIK. I en debattartikel beskrev jag att utvecklingen i kommunen går åt fel håll. Nu har svar kommit från kommunalråden Ann-Mari Nilsson (C) och Mona Forsberg (S).

De meddelar att jag har fel. Allt går åt rätt håll, enligt dem. Låt mig få beskriva varför det inte är så.

Förra året avvecklade de styrande partierna (S, C, MP och L) Västerhälls äldreboende. Detta trots att antalet äldre kommande år snabbt blir många fler.

Redan nästa år riskerar vi att få brist på äldreboendeplatser. När jag på kommunfullmäktige ställde frågan hur detta skulle lösas fick jag från koalitionen till svar att det löses genom att äldre får köa längre tid för en äldreboendeplats.

Annons

Annons

Är det en utveckling som går åt rätt håll? Nej! Vi kristdemokrater vill höja ambitionerna när det gäller utbyggnaden av äldreboendeplatser och införa så kallade vårdnära servicetjänster, så att den utbildade personalen får fokusera på omvårdande uppgifter. Då klarar vi lättare bemanningen i en växande äldreomsorg.

Under åren med alliansstyre minskades storleken på barngrupperna i förskolan rejält. De styrande partierna tog dock bort taken för barngruppernas storlek. Detta och besparingar på förskolan har ökat barngruppernas storlek.

Besparingar som vi motsatt oss. Är det en utveckling som går åt rätt håll? Nej! Det är viktigt för barn att få tid och uppmärksamhet med en vuxen för att utveckla färdigheter och förmågor. Samtidigt bidrar det till välbefinnande och en känsla av trygghet.

Det som var oansvarigt när vi föreslog det var plötsligt förnuftigt när de själv fick komma med förslaget.

Därför vill vi återinföra taken för barngruppernas storlek och införa ett maxantal för hur många barn varje medarbetare ska ansvara för.

Arbetsbelastningen inom socialtjänsten har under en längre tid varit hög. Ärenden som rör barn i utsatthet har blivit lagda på hög och utredningar har inte avslutats i tid. För ett drygt år sedan var situationen så allvarlig att medarbetarna inom socialtjänsten ansåg sig nödgade att anmäla sig själva, då man inte kunde garantera det grundläggande skyddet av barn. Är det en utveckling som går åt rätt håll? Nej!

Annons

Socialtjänsten måste ges de resurser som krävs för att vi ska kunna hjälpa alla barn i utsatthet. Vi vill utveckla kommunens föräldrastöd och införa en elevhälsogaranti som innebär att varje elev ska kunna komma i kontakt med elevhälsan inom 24 timmar måndag-fredag.

Annons

När det gäller trafiksituationen tror jag att det är få som upplever att utvecklingen går åt rätt håll. Detsamma för de som med ljus och lykta söker efter en tomt för att bygga småhus.

När de sakpolitiska argumenten tryter brukar Centerpartiet och Socialdemokraterna anklaga oss för överbudspolitik. Låt mig få vara tydlig. Alla förslag som vi lagt under mandatperioden har varit fullt ut finansierade.

Men låt också få berätta hur det kan gå till. När de styrande partierna i våras berättade att de ville öka socialtjänstens resurser var det efter att de vid sex tillfällen röstat nej när vi föreslog detsamma. Det som var oansvarigt när vi föreslog det var plötsligt förnuftigt när de själv fick komma med förslaget.

Vi behöver ett maktskifte i Jönköping och en ny ledning för kommunen. Som ser utmaningarna inom välfärden, vänder utvecklingen och som förmår att välkomna goda idéer, även om de kommer från oppositionen.

Andreas Sturesson (KD)

Kommunalråd i opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan