Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Jönköpings kommun ska vara grön, solidarisk och trygg för alla

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Klimathotet är akut”, skriver Julia Löf (V).

Bild: Terese Karlsson

Annons

DEBATT. Välfärden är allas, den är din och min. Vi i Vänsterpartiet arbetar för att den ska räcka till alla.

För oss är det självklart att vi tillsammans ska äga och bestämma över våra gemensamma resurser. Högerns marknadsexperiment med våra barn, unga och äldre tar slut på valdagen. Då röstar vi bort marknadsskolan och sätter stopp för vinster i välfärden.

Välfärden ska vara stark och närvarande i människors liv i hela Jönköpings kommun, för att motverka klyftorna mellan olika delar av kommunen. Skola, vård och omsorg ska finnas i alla kommundelar och du ska ha goda möjligheter att göra hållbara val för ditt vardagsliv oavsett var du bor.

Med vänstersegrar som sommarkulturskola och kulturgaranti får alla barn delta i kulturverksamhet oavsett om de bor på Bymarken, Råslätt eller i Norra Unnaryd.

Annons

Annons

Jönköpings kommun ska vara en solidarisk och trygg kommun att växa upp och leva i. De som behöver hjälp ska få rätt stöd och samhället ska spela en aktiv roll för att jämna ut förutsättningarna för alla.

Samhällsklimatet i dag är hårdare än någonsin, där rasism, sexism, funkofobi och homofobi skapar otrygghet. Under mandatperioden har vi fått igenom att alla anställda inom kommunen som har kontakt med barn och unga ska få utbildning i hbtqi-frågor.

Vi har fått igenom en utbildning för socialtjänsten för att upptäcka och förhindra mäns våld mot kvinnor. Vi har drivit på för satsningar på antirasism. Och tack vare Vänsterpartiet kommer Jönköpings kommun starta stödmottagningar både för dem som köper och säljer sex mot ersättning. En röst på Vänsterpartiet kommer alltid vara en röst för frihet från alla former av förtryck och diskriminering.

Nu är det dags att utjämna spelplanen för alla kommuninvånare samtidigt som vi tar ett krafttag för klimatet.

Många barn och unga i dag känner stark stress och press. Det blir inte bättre av att de måste bära mänsklighetens samlade klimatskuld på sina axlar.

Generationer av makthavare har svikit dem, och oss som har förstått för längesen att kapitalismens rovdrift på människor och miljö hotar hela vår existens.

Klimathotet är akut och det räcker inte med enskilda individers insatser, utan det krävs systemförändringar och det är politikens uppgift.

Annons

Vi vill investera i energieffektivisering och solceller på alla lämpliga kommunala fastigheter. Vi vill att kommunen bygger i trä, som låter hyreshus och skolbyggnader binda koldioxid i många år framöver.

Annons

Vi vill bygga fler cykelvägar längs större länsvägar, i de mindre orterna och bygga ihop det ologiska cykelnätet i Jönköping och Huskvarna. Vi vill planera samhället så att det underlättar för cykling och kollektivtrafik.

Nu är det dags att utjämna spelplanen för alla kommuninvånare samtidigt som vi tar ett krafttag för klimatet. Vi har en mandatperiod på oss att klara målet om 1,5 graders uppvärmning.

Därför är det nu viktigare än någonsin att du röstar rött och grönt på valdagen den 11 september. På ett parti som inser allvaret, som kommer driva på för en kraftfull omställning av samhället och som förstår att det enda sättet att klara av det är att göra det tillsammans. Det partiet är Vänsterpartiet.

Julia Löf (V)

Kandidat till kommunfullmäktige Jönköpings kommun, och riksdag

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan