Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Fyra förslag för att förbättra skolan här i Jönköpings kommun

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Vi anser att en bra lärare är den viktigaste byggstenen i en bra skola”, skriver debattören.

Annons

DEBATT. Det är våra drömmar och vår kraft som bygger Jönköpings kommuns framtid. Varenda kommuninvånare ska ha möjlighet att bestämma över sitt eget liv och kunna jobba för att uppfylla sina drömmar.

Var du kommer ifrån och var du bor ska inte avgöra hur bra din skola är, om du kan känna dig trygg i vardagen, hur du mår eller om du kan få ett jobb.

Det är därför skolan är så viktig för oss liberaler. För hur kan vi annars staka ut vår egen väg genom livet om vi inte har de kunskaper och färdigheter som behövs för att färdas längs den? Hur ska vi kunna uttrycka våra tankar, idéer eller delta i de demokratiska processerna om vi inte kan läsa, skriva eller förstå vårt samhälles historia och struktur?

Annons

Den kommunala skolan i Jönköpings kommun är i dag en av landets främsta skolkoncerner som erbjuder utbildning i toppklass från förskola upp till gymnasienivå med stor pedagogisk bredd och en hög andel legitimerade lärare.

Annons

Våra skolor erbjuder eleverna trygga miljöer, hög utbildningskvalitet och stora möjligheter till att utveckla sin kreativa uttrycksförmåga, men även att införskaffa de kunskaper och färdigheter barn och unga behöver för att följa sina drömmar.

För att möta dessa utmaningar vill vi, i samverkan med högskolan i Jönköping, arbeta fram övergripande och forskningsbaserade strategier för hur klyftor i studieresultat kopplade till dessa tre områden ska motverkas och minskas.

Mycket har gjorts inom skolan, men mer kan göras. Därför vill vi här lyfta fram fyra förslag:

✔ Vi i Liberalerna ser allvarligt på den växande andel barn, i allt yngre åldrar, som upplever psykisk ohälsa. För att bemöta denna utveckling vill vi ge kommunen i uppdrag att ta fram förslag på hur vi kraftigt kan öka ambitionsnivån, och stärka samordningen, kring det förebyggande, uppsökande och stödjande arbetet kopplat till barn med psykisk ohälsa.

✔ Elever med särskilda behov ska få fler möjligheter att gå i små grupper med god tillgång till specialpedagogisk kompetens. Elever ska inte heller behöva konkurrera med varandra om stödjande insatser, därför behövs ett särskilt stöd till klasser och skolor med stor andel elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF)

Annons

Annons

✔ Vi vill att fler lärare ska vidareutbildas inom ramen för ett stärkt professionsprogram, där personliga fortbildningsinitiativ ska uppmuntras och premieras genom stöttning med arbetstid och litteratur och det ska göra skillnad i lönekuvertet efter genomförd utbildning. Vi vill även se en förstalärarstrategi för att stärka skolans pedagogiska kvalitetsutveckling.

✔ Vi i Liberalerna anser att en bra lärare är den viktigaste byggstenen i en bra skola, men vi är samtidigt medvetna om att föräldrars engagemang och utbildningsnivå, elevernas härkomst samt elevernas kön har en alltför stor inverkan på studieresultaten. För att möta dessa utmaningar vill vi, i samverkan med högskolan i Jönköping, arbeta fram övergripande och forskningsbaserade strategier för hur klyftor i studieresultat kopplade till dessa tre områden ska motverkas och minskas.

Det är varje unges framtidsdrömmar som är det bränsle som driver Liberalernas hårda jobb för en lärorik kunskapsskola. För kunskap vinner över både pengar, namn och bakgrund när det gäller att nå sina drömmars mål.

Jakob Olofsgård (L)

Kommunalrådskandidat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan