Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Tom buss större miljöhot än den pendlingsresa som inte blir av

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”För ett län som Jönköping ska man se distansarbete som en möjlighet”, skriver debattören.

Annons

DEBATT. Under pandemin lärde vi oss att distansarbete fungerar för många tjänsteyrken. Många lärde sig nya digitala verktyg och resfria möten blev en del av vardagen.

Arbetsgivare kunde konstatera att vi var minst lika effektiva, om inte effektivare, på distans jämfört med traditionella kontor.

Det blev också tydligt för många arbetsgivare att man både kunde spara in på dyra centrala kontorsytor och ändå bli en mer attraktiv arbetsgivare genom att erbjuda möjligheten till distansarbete.

Företag som tidigare haft svårt att finna rätt kompetens kunde nu bredda sin arbetsmarknad och få betydligt fler sökande genom att vara öppna för distansarbete vilket stärkt deras konkurrenskraft.

Annons

Arbetstagaren har vunnit mer fritid då man sluppit pendla till en arbetsplats, och därtill sparat en hel del kostnader för dessa transporter. Vardagspusslet har för många blivit enklare och man är inte beredd att gå tillbaka till den gamla arbetsformen utan byter hellre jobb för att fortsätta distansarbeta, vilket visat sig i flera undersökningar.

Annons

Det visade sig redan under pandemin då flera arbetsgivare erbjöd kontorsutrustning till arbetstagarens hem eller ett bidrag så de kunde göra eller hyra en lämplig arbetsplats i sitt närområde.

För ett län som Jönköping ska man se distansarbete som en möjlighet och utmaning. Vårt län erbjuder en attraktiv livsmiljö och kan man helt eller delvis arbeta på distans så är fler benägna att bosätta sig här och ändå fortsätta ha en arbetsgivare någon annanstans.

Vikten av att vara en attraktiv kommun med ett bra utbud av fritidsaktiviteter, skola och omsorg kommer bli ännu viktigare för att attrahera dessa nya arbetsnomader.

Det kommer även finnas ett behov av att distansarbete sker på ett arbetsmiljöriktigt sätt. Det visade sig redan under pandemin då flera arbetsgivare erbjöd kontorsutrustning till arbetstagarens hem eller ett bidrag så de kunde göra eller hyra en lämplig arbetsplats i sitt närområde.

Ett annat viktigt område för kommun och region är att anpassa trafiksystemen för den här utvecklingen. Kommer arbetspendlingen vara i samma omfattning som före pandemin? Ska våra resurser inom kollektivtrafiken bygga på gamla föreställningar och prognoser eller ska de justeras?

Annons

Vi har i dag fastställda trafikförsörjningsprogram som bygger på stadigt ökande budgetar och utbud. Jag tror att man måste bejaka utvecklingen och revidera planerna kring våra transporter.

Det är bara att konstatera att en tom buss i trafik är ett större miljöhot än den pendlingsresa som inte blev av.

Carl-Johan Lundberg (M)

Entreprenör och kandidat till kommunfullmäktige, Jönköpings kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan