Annons

Annons

Annons

Vetlanda

Polisen ber Vetlandaborna om hjälp: Titta igenom era övervakningskameror

Polisen kraftsamlar personal i utredningen kring den 21-åriga kvinnans försvinnande. Samtidigt ber polisen Vetlandaborna om hjälp: Alla med övervakningskameror ombeds kolla igenom filmerna.

Text

Rickard Finndahl, Gruppchef för polisens grova brott, Höglandet och Värnamo.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Det mesta kring den 21-åriga Vetlandakvinnans försvinnande är fortfarande en gåta. Det är nio dagar sedan hennes anhöriga anmälde henne saknad och trots många, stora sökinsatser är hon fortfarande inte hittad.

Två kvinnor i 20-årsåldern sitter fortfarande häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov men båda nekar till brott.

Rickard Finndahl, gruppchef på grova brott på Höglandet, berättar på tisdagen att polisen kraftsamlar med mycket personal för att komma framåt i utredningen.

– Det finns vissa saker vi behöver hjälp med. I och med att vi går in i PUG, polisens utredning gällande grova våldsbrott, så tillsätter man alla funktioner som behövs.

Rickard Finndahl berättar tidigt under intervjun att han inte kan gå in på detaljer i förundersökningen som leds av Adam Rullman. Han kan därför inte svara på hur många poliser som jobbar med fallet eller hur metoderna ser ut.

Annons

Annons

Han kan inte heller svara på om polisen gjort några nya fynd efter kvinnan.

Hur viktigt är spåret kring hennes mobiltelefon som kopplades upp mot en telefonmast vid Biltema?

– Jag kan säga generellt att alla utredningar görs med gediget arbete. Jag går inte in på masten, men vi jobbar med analytiker. Vi jobbar fram hur vi ska gå vidare men jag går inte in mer i detalj, säger han och fortsätter:

– Mycket idag handlar om datatrafik, så det är klart att det kan vara ett viktigt spår i alla utredningar. Vi lägger ett pussel så att vi kan få intressanta ställen där hon kan finnas.

Har ni kommit längre med hennes cykel som hittades lutad mot en adress?

– Det är fortfarande intressant med iakttagelser från natten, om hon har placerat den där eller om någon annan gjort det. Det är fortfarande intressant om någon vet något om den, hur den kommit dit.

Vet ni något om kopplingen mellan kvinnan och adressen?

– Jag går inte in på det men vi är ute efter observationer.

Om kvinnans mobiltelefon har hittats vill inte Rickard Finndahl kommentera. Däremot ber han allmänheten att vara uppmärksam på stan eller i skogen eller var man än befinner sig i Vetlanda med omnejd.

– Det som kan hjälpa polisen är att om man som privatperson anträffar nycklar, plånbok eller mobil, att man inte plockar på sig dem själv utan lämnar till polisen. Allt sådant är av intresse här och nu. Man får gärna vara lite mer uppmärksam på sådant, säger han och fortsätter:

Annons

– Det är många idag som har övervakningskameror hemma. Vi har lagt mycket fokus på ställen vi känner till men om man har något intressant på sin inspelning från den natten, från 02 och framåt, så är det av intresse. Allt är av intresse så man får gärna kolla vad man kan bidra med.

Annons

Frågor som om det finns fler misstänkta än de två häktade kvinnorna, om polisen gjort någon husrannsakan eller vad som är det senaste spåret efter Tove lämnas obesvarade. Rickard Finndahl beskriver fallet som ovanligt.

– Visst är det det om man tittar på statistiken. Det sticker ut. Det förstår alla. Det är märkligt.

Kommer polisen att göra någon ny sökinsats?

– Det kan bli när som helst och kan pågå när som helst men det är inget som någon får reda på. Vi jobbar med insatser titt som tätt, säger han och berömmer Missing peoples insatser den senaste veckan.

Hur kritiskt är läget just nu att hon ska hittas vid liv?

– Det har varit kritiskt sedan dag ett. Det känner alla som jobbar hos oss. Vi har fruktansvärd drivkraft av detta, att vi ska hitta henne levande, säger Rickard Finndahl och berättar att polisen fortsätter det intensiva arbetet i utredningen.

– Vi tar ett omtag igen. Håller nya förhör. Följer upp saker, vi får mycket tips. Det är en sedvanlig utredning där vi kraftsamlar vad gäller resurser. Vi har kunnig personal som kan det här jobbet. Det är där vi är. Vi har metoder som jag inte går in på, men vi jobbar på och noggrant. Det handlar om att vända på varenda sten som finns.

Vet man något om kvinnans försvinnande så uppmanas man att ringa polisen på 114 14 eller om det är akut 112.

Fakta

Signalement

Kvinnan är cirka 160 centimeter lång och väger cirka 65 kg. Hon har rött lockigt hår. Klädsel vid försvinnandet var vit skjorta och svarta kostymbyxor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan