Annons

Annons

Annons

Månadens Jönköpingsbo

RÖSTA HÄR: Vinnaren ska utses – vem blir Årets Jönköpingsbo?

Nu är det dags att utse Årets Jönköpingsbo 2022 - och du kan vara med och rösta fram din favorit.

– Läsarnas röst är en viktig vägledning för juryn - det här är alltid ett svårt beslut, säger chefredaktör Patricia Svensson.

Text

Annons

Utmärkelsen Årets Jönköpingsbo delas i år ut för tolfte gången. Uppgiften att välja en vinnare bland årets kandidater ligger på en jury - där ni som läser JP/Jnytt har en röst.

I juryn i år sitter chefredaktör och ansvarig utgivare Patricia Svensson, riksdagsledamot Mats Green, kulturredaktör Peter Feurst och tidningens mångåriga journalist Anette Svensson.

– Det är faktiskt häftigt att vi har gjort det här i tolv år. Att Jönköping har så många goda förebilder säger något om vår bygd - det spär på stoltheten man redan känner för stan. Det känns fint att vi på JP och Jnytt kan vara en del i att lyfta fram alla de här goda insatserna, säger Patricia Svensson.

Du kan rösta via formuläret längre ner i artikeln till och med den 11 december. Årets Jönköpingsbo presenteras sedan i ett reportage i slutet av året.

Annons

Annons

Januari: Pandemins okända hjältar

Bozena Malmberg och Ingrid Berglund i förgrunden. Vaccinationspersonal från Hälsans vårdcentral i bakgrunden. Pensionärerna utgjorde en stor del av arbetsstyrkan på vaccinationsmottagningarna i länet.

Bild: Pär Grännö

Efter långa arbetsliv i sjukvårdens tjänst var det dags för er att gå i pension. Men när det nya coronaviruset spred sig över världen lämnade ni pensionärstillvaron för att kavla upp ärmarna och hjälpa till att vaccinera och provta Jönköpingsbor. Detta trots att ni med tanke på er ålder löper extra stor risk att drabbas svårt av sjukdomen. Månadens Jönköpingsbor i januari 2022 är alla de pensionärer som gick tillbaka till arbetet under coronapandemin.

Februari: Hjältehunden Nova

Novas extramatte Bibi Pålenäs, hennes son Wilmer, Nova, och matte Maries dotter Linda Åhlén.

Bild: Jasmin de Freitas

Månadens Jönköpingsbo för februari 2022 stack ut på flera sätt. Hon har inte två ben, utan fyra, och en tjock brun päls som täcker hela kroppen. Och istället för en blombukett fick hon ett tuggben och biffgodis. Hunden Nova, som hjälpte sin strokedrabbade matte Marie, fick JP/Jnytts utmärkelse i februari månad.

Mars: Han tvekade inte att hjälpa till efter krigsutbrottet

Annons

En glad Jörgen Ruther tillsammans med med några av alla de volontärer som hjälper till på Sam-Hjälps butik och lager i Jönköping.

Bild: Pär Grännö

Annons

Bara dagar innan kriget bröt ut i Ukraina gjorde hjälporganisationen Sam-Hjälps verksamhetsledare Jörgen Ruther klart att hjälpsändningarna skulle fortsätta, trots oroligheterna. När kriget sedan var ett faktum var organisationen bland de snabbaste i Sverige att få iväg lastbilar med förnödenheter till de drabbade. För insatserna utsågs Jörgen Ruther till Månadens Jönköpingsbo i mars.

April: Försvarade demokratin under kravallerna

”Utmaningen med att leda gruppen var att få hem alla kollegor välbehållna. Jag är så imponerad av deras styrka och hur de hanterade den här situationen”, sa Marcus Anefur när han tog emot utmärkelsen Månadens Jönköpingsbo i april.

Bild: Pär Grännö

Jönköpingspolisen Marcus Anefur tilldelades utmärkelsen i april för det arbete han utförde under de våldsamma kravallerna i samband med den högerextrema politikern Rasmus Paludans demonstrationsturné. Anefur har genom sitt agerande försvarat såväl yttrandefriheten, allmänhetens hälsa och egendom – och samtidigt lett en grupp Jönköpingspoliser genom en pressad och komplicerad situation.

Maj: En iskall mästare i sportens mitt

Leif Öhman - Månadens Jönköpingsbo i maj 2022 - har som mästare inom ismakeri befunnit sig i världs-curlingens centrum i ett par decennier.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Leif Öhman är en av världens bästa ismakare och är invald i World Curling Hall of Fame. Han har bidragit till att sätta Jönköping på curlingkartan genom att vara ansvarig för isen vid tre olympiska spel, i Nagano 1998, Salt Lake City 2002 och Torino 2006. Han har dessutom haft ett finger med i spelen även i Sotji 2014 och Sydkorea 2018 och han har även varit ansvarig vid åtta VM mellan 1985 och 2005. Leif Öhman är doldisen som excellerar i konsten att göra en is – därför blev han Månadens Jönköpingsbo i maj 2022.

Annons

Juni: Mannen med hjärtat i Huskvarna

Park-bossen Per-Magnus Söder utsågs till Månadens Jönköpingsbo i juni.

Bild: Pär Grännö

Per-Magnus Söder har jobbat med Folkets Park i Huskvarna i runt 20 år och levererat nöje, musik och teater. Pandemin har varit en utmaning, men nu är de igång igen – hetare än på länge. Med stora artisters turnépremiärer, världsartister och mer okända artister har han med oförtröttlig entusiasm och energi bidragit till att Huskvarna och Jönköpings kommun har blivit något av ett nöjesmekka i vår region.

Juli: Hon satte Jönköping på kartan med sin uppfinning

Miden Melle-Hannah utsågs till Månadens Jönköpingsbo i juli månad 2022.

Bild: Hanna Källebring

Annons

Miden Melle-Hannah, dubbel specialistläkare i urologi och kirurgi, har satt Jönköping på kartan både nationellt och internationellt. Miden är på väg att revolutionera delar av cancervården i världen med sin uppfinning Multi4. Hennes bolag har utvecklat en patenterad och världsunik teknik för snabb och enkel behandling av cancer via endoskop. Drivet till att bli läkare handlade om att göra skillnad. Med Multi4, som sätter patienten i centrum, kan hon göra skillnad för miljontals människor.

September: Hyllades efter agerandet vid storbranden

Annons

”Det här var lite oväntat, det trodde jag inte skulle hända en fredag som denna. Men det känns kul,” sa Ludwig Edström när han tog emot blommor och diplom i samband med utmärkelsen Månadens Jönköpingsbo i september.

Bild: Pär Grännö

Inte sällan gör små insatser stor skillnad - för många. När röklukten spreds över Söder i Jönköping i september gjorde Ludwig Edström vad han kunde - och kallade på hjälp. Han var en av flera personer som, på ett sätt som kanske inte är självklart för alla, agerade för att hjälpa till i en svår och farlig situation - och blir därmed en symbol för såväl medmänsklighet som kurage.

Oktober: Bästa mellanstadieläraren i Sverige prisades igen

Therese Damberg blev Månadens Jönköpingsbo i oktober.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Det handlar om så mycket mer än undervisning. Det handlar om att se varje elev”. Hon säger det egentligen bäst själv, Therese Damberg, som i hård konkurrens utsetts till Sveriges bästa mellanstadielärare. Också i vuxen ålder kan man komma att reflektera över hur stor betydelse skolan faktiskt har haft. Och lärarna som hjälpte, stöttade och lärde mest minns man särskilt, både som personligheter och genom kunskapen de förmedlade. Den sortens kompetens i skolvärlden gör stor skillnad - både för varje enskild årskurs och för Jönköping som bygd. Lärare som Therese Damberg hjälper oss att forma nya förebilder, hitta fler talanger och se varje människa.

November: Boktomten som sprider glädje med gömda paket

Christin Lindoff sprider glädje bland medmänniskor genom att gömma inslagna bokpaket på väl valda ställen.

Bild: Pär Grännö

Annons

Tidningens utmärkelse handlar ofta om bedrifter med grunden i tanke på andra människor, utifrån ett personligt engagemang men utan egen vinning. Även om insatserna är små utgör de vackra och värmande bidrag till samhörighet och medkänsla i samhället - för om vi aldrig orkar börja i det lilla når vi sannolikt inte heller de stora förändringarna.

Att överraskas av ett bokpaket i chipshyllan i butiken, prytt av en kärleksfull hälsning, kan betyda mycket för upptäckaren - inte minst under tiden då pandemin drabbade oss med sorg och oro.

Christin Lindoffs initiativ att vilja pigga upp tillvaron för okända medmänniskor är ett inspirerande vitaminpiller i vardagen och en viktig påminnelse om att vi alla kan göra skillnad för varandra - i stort och smått.

Inbäddat innehåll

Fotnot: Augusti månads vinnare av Månadens Jönköpingsbo har önskat att inte uppmärksammas ytterligare utöver utmärkelsen - och ingår därmed inte i omröstningen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan