Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

FHM vill att resenärer från Kina ska testas

Folkhälsomyndigheten vill införa krav på negativt covidtest för resenärer från Kina.

Text

Provtagningsstation för covid-19 på Arlanda flygplats för ankommande med utrikesflyg. Arkivbild.

Annons

I en begäran till regeringen vill myndigheten att regeringen förbereder för att införa krav på tester för resenärer från Kina.

Enligt Folkhälsomyndigheten väntas resandet från landet öka kraftigt och regeringen bör därför "förbereda för krav på att personer som reser till Sverige från Kina ska kunna uppvisa ett intyg på ett nyligen taget negativt covid-19-test".

Annons

Folkhälsomyndigheten skriver också att "det epidemiologiska läget i Kina när det gäller covid-19 är oklart".

Annons

De personer som föreslås omfattas av kravet på negativt covid-19-test är resenärer från Kina som är över 12 år och tredjelandsmedborgare, det vill säga personer bosatta utanför EES-länderna och Schweiz.

Åtgärden ska minska risken för att personer med en pågående infektion reser in i Sverige från Kina. Till en början ska kravet vara tillfälligt.

Just nu pågår en kraftig våg av covid i Kina och flera länder har redan infört liknande tester, bland annat USA, Japan och Frankrike. Under onsdagen hålls också ett EU-möte för att diskutera tester för Kinaresenärer.

Enligt Folkhälsomyndigheten rådet det bland annat osäkerhet kring vilka virusvarianter som cirkulerar i Kina.

"Det här ska ses som en möjlig smittskyddsåtgärd mot bakgrund av att vi för närvarande inte har så mycket information om det epidemiologiska läget i Kina", skriver Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Fakta

Fakta: Krav i flera länder

Flera länder har redan infört krav av testning för resenärer från Kina, däribland: Storbritannien, Frankrike, Israel, USA, Spanien, Italien, Japan, Indien, Taiwan och Sydkorea.

Från och med den 5 januari införs liknande krav även i Australien och Kanada.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan