Annons

Annons

Annons

Jönköpingsgalan 2023

Lägg din röst: Vem har svarat för Årets Idrottsprestation 2022?

Nomineringstiden är över och nu är det bara ”upploppet kvar”.

Nu är det dags för dig att lägga din röst på den eller de du anser har svarat för Årets Idrottsprestation 2022.

Text

Fest och flärd. Den 25 mars är det dags för Jönköpingsgalan igen.

Bild: Elin Elderud

Annons

Mellan den 11 och 25 januari finns det tid att kryssa i den som du tycker har svarat för den bästa insatsen under året. Namnen är framtagna med hjälp av er läsare som varit med och nominerat.

Tre stycken går vidare till den stora finalen den 25 mars då Jönköpingsgalan arrangeras på Elmia och då det också avslöjas vem som har vunnit.

– En väldigt imponerande lista, säger JP/Jnytts sportredaktör Donald Sandström. Det är alltid så att det till slut handlar om betydligt fler framgångar under året än vad man kan tro.

– Här har vi dessutom en lista som är väldigt varierande med världscupsegrar, VM-medaljer, SM-medaljer och EM-framgångar. Där finns skyttekungar och avancemang till den högsta serien så det finns all anledning att läsa den med respekt.

Annons

Dags att rösta på Årets Idrottsprestation som arrangeras den 25 mars.

Bild: Elin Elderud

Annons

Och de nominerade är...

Ida Rosjö, skidor

Hallbytjejen kände av en förkylning och stod över en distans. Kom tillbaka och fick slita hårt för att ta sig vidare från såväl prolog, kvartsfinal och semifinal. I finalen låg hon sist innan hon spurtade sig till ett JSM-silver.

Fredrik Forsberg, ishockey

Målmaskin under året i Hockeyallsvenskan då HV71 klarade av att ta klivet tillbaka till SHL igen. Vräkte in mål och gjorde bland annat samtliga mål i bortamatchen mot Björklöven då HV tog klivet upp.

Klara Thormalm, simning

JSS-tjejen var med i det svenska lagkappslaget på 4x50 meter som sensationellt tog VM-brons i Melbourne. Klara och hennes lagkamrater var endast åtta hundradelar från att ta guld.

Max Gansberg, livräddning

VM-silver i livräddning i Italien. Var med och tog den första VM-medaljen till Sverige på tio år när han tillsammans med Eskil Johnsson från Eskilstuna plockade hem medaljen.

Oscar Claesson, traillöpning

SM-guld och IKHP-löparen vann också alla tävlingar i Sverige han ställde upp i. Vann världscupen i Finland och blev nia på Madeira bland världens bästa löpare.

Emma Gullstrand, simhopp

Visade åter igen att hon tillhör den internationella toppen när hon i somras slog till med ett EM-silver på enmeterssvikten i Rom.

Elis Torhall, parkour

Parkourutövare av högsta klass, som vann samtliga världscuptävlingar och blev totalsegrare i världscupen under 2022. Elis vann dessutom stortävlingen Kings of the Concrete, blev tvåa i The World Games och trea i Red Bull Art of Motion.

Annons

Annons

Hallby Handboll dam

Tog klivet upp till den högsta serien efter 17 raka matcher i allsvenskan utan förlust där man avslutade mycket starkt. Har byggt stora delar av laget på lokala spelare.

Calle Carlberg, rally

Slutade på andra plats i EM-serien för elbilar i tuff konkurrens där tysken Timo Schulz till slut vann hela serien. Calle från Lekeryd har nu siktet inställt på junior-VM där han kör för guld.

Hilda Holmqvist Johansson, orientering

Hilda inte bara försvarade sitt guld i junior-VM i stafett, IKHP-tjejen försvarade det dessutom eftersom hon även var med och tog guld året innan.

Viljo Petersson Dahl/Mats-Ola Engborg, rullstolscurling

Curlarna från Jönköping tog silver i Paralympics 2022 efter en imponerande insats. Föll till slut i finalen mot hemmanationen Kina som också var regerande världsmästare.

Tilda Palm, MTB-orientering

IKHP-tjejen kom från ingenstans och slog till med guld när junior-EM i mountainbikeorientering avgjordes. Hade förhoppningar om en topplacering och fick kliva högst upp på prispallen.

Victor Johansson, simning

Hade ett magiskt SM med fyra guld där han satte svenskt rekord, slog ett 34 år gammalt mästerskapsrekord och var 35 sekunder före tvåan på distanserna. Gick senare till EM-final på 800 meter.

Sanni Hakala, ishockey

Den speediga HV-anfallaren var i allra högsta grad en bidragande orsak till att Finland tog brons under damhockeyturneringen i OS. Hakala bidrog som vanligt med fart och fläkt.

Annons

Så här såg det ut för två år sedan då damerna i HV71 fick ta emot priset av JP/Jnytts Carl Ljungquist.

Bild: Pär Grännö

Annons

Inbäddat innehåll

Fakta

Tidigare vinnare Årets Idrottsprestation

2006: J-Södra
2007: Sofia Paldanius
2008: HV71
2009: Anders Gustafsson
2010: Alexandra Engen
2011: Anders Gustafsson
2012: Alexandra Engen
2013: Husqvarna FF
2014: Janni Larsson
2016: Diana Halldén
2017: HV71
2018: Cajsa Persson
2019: Hallby Handboll
2020: HV71 Dam
2021: Emma Gullstrand

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan