Annons

Annons

Annons

Kungens besök i Jönköping

Debatt
Kungabesöket i Jönköping inget att fira

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Olle Nykvist och Ina Jönsson.

Bild: Pressbild

Annons

I dag är Carl Gustaf Bernadotte på besök i Jönköpings län. Detta besök går antagligen de flesta länsinvånare förbi, men det kan komma att uppmärksammas mer än vanligt då det är en del av kungens PR-turné till samtliga svenska län för att uppmärksamma att han i september har suttit på tronen i 50 år.

Vi tycker inte det är något att fira att Sverige har haft samma icke-valda statschef i hela fem decennier. Carl Gustaf Bernadotte blev statschef enbart för att han föddes i en utvald familj och för oss är det en viktig demokratisk grundregel att offentliga ämbeten inte går i arv.

Republik är enligt vår mening helt enkelt ett mer demokratiskt statsskick för Sverige i tiden. Medborgarna ska välja statsmaktens utövare och representanter. Rätten att representera dig ska ingen ärva, den är din att ge. Om grundlagens formulering om att ”all offentlig makt i Sverige utgår från folket” förverkligas även när det gäller det högsta offentliga ämbetet skulle statschefen inte få sitt mandat genom sina släktband utan väljas i demokratisk ordning.

Annons

Annons

Monarkin främjar dessutom fjäsk och personkult. Det är en naturlig del av detta fördemokratiska styrelseskick. Kungen är satt över alla andra människor och är därmed själva symbolen för underdånighet. För en monark är folket undersåtar, inte jämlika medborgare. Författaren och smålänningen Vilhelm Moberg skrev om detta i sin bok Därför är vi republikan:

”I en monarki uppkommer det alltid en anda av undersåtlighet, som icke är fria medborgare värdig. Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk. Denna undersåtlighet kräver sina offer i de bästa kretsar. Jag har sett högt bildade personer, som i andra sammanhang har ådagalagt intelligens, mista sin mänskliga värdighet inför en kunglig person: I närvaro av en medlem av kungahuset har de alldeles tappat koncepterna och stått där som förvandlade och stammat i förvirring och betett sig på ett sätt som närmast kan kallas fjantigt.”

Dagens besök i Jönköping för ändå något positivt med sig. Vi är övertygade om att diskussionen som uppstår när statschefen firar 50 år på tronen väcker republikanen i många människor. Republikanska föreningen får många nya medlemmar när statsskicksfrågan uppmärksammats, oavsett om det har skett genom bröllop eller något ogenomtänkt uttalande av nuvarande statschef.

Annons

I den bästa av världar skulle Carl Gustaf Bernadotte abdikera för demokratins skull och få sin familj med sig. Han skulle då bli känd som Carl den siste Gustaf i historieböckerna.

Annons

För alla demokrater borde det vara helt orimligt att ämbetet som statschef går i arv inom en utvald familj. I ett jämlikt och modernt samhälle har monarkin ingen plats. Genom ökad debatt i frågan och ett växande stöd för att Sverige ska bli världens modernaste demokrati är vi övertygad om att monarkins dagar snart är räknade. Kungen må vara i strålkastarljuset i dag, men vi vet att vi republikaner har demokratin på vår sida!

Olle Nykvist, ordförande Republikanska föreningen

Ina Jönsson, ordförande Unga republikaner

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan