Annons

Annons

Annons

Malin Lernfelt

ledare borgerlig

Malin Lernfelt
Arbetslöshet är inte fett, Pehrson!

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Johan Pehrson (L).

Bild: Caisa Rasmussen/TT

Annons

Sekundärskammen är avgrundsdjup. Att inte twittra om sådant man inte kan något om är lektion 1 A på grundkursen i sociala mediekunskap. Särskilt gäller regeln för offentliga personer med mycket makt, som statsråd. Om man ändå råkar trampa i klaveret är det bara att backa, be om ursäkt och vara beredd att lyssna och lära.

Ingen tycks dock ha berättat detta för arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). När det framkom att SJ ställer in tåg mellan Göteborg och Skåne i sommar lyckades han inte hejda impulsen att ge sig in i debatten trots sin uppenbara okunskap.

I en tweet skrev statsrådet: “Inga SJ-tåg mellan Skåne och Göteborg i sommar. Det är helt sjukt faktiskt. Hundratusentals arbetslösa. Ändå går inte tågen på grund av lokförarbrist. Med regeringens politik kommer det inte vara lika fett att vara arbetslös. Bidragsreform. Utbildningslinje. Arbetslinje. Punkt”.

Annons

Annons

Hade arbetsmarknadsministern (eller någon i hans stab) varit intresserad av att ta reda på fakta hade de snabbt insett att det inte är bristen på sökande eller oviljan att arbeta som är anledningen till att det saknas lokförare. Utan att det krävs tuffa psykiska och fysiska tester för att ta sig igenom en lokförarutbildning.

Inte vem som helst som blir betrodd att köra fordon som väger flera ton

Det är inte vem som helst som blir betrodd att köra fordon som väger flera ton fulla med passagerare i över 200 kilometer i timmen. Eller som kan förväntas klara att komma tillbaka och arbeta vidare efter att någon ställt sig framför tåget, vilket drabbar de flesta lokförare förr eller senare.

När SJ Götalandståg rekryterade häromåret slogs över 1 000 personer om 30 utbildningsplatser. Trots att många vill köra tåg är det dessutom ofta svårt att fylla platserna. Så litet är nålsögat de sökande måste ta sig igenom.

Lokförare är dessutom långt ifrån det enda yrket där det inte krävs någon akademisk examen, men ändå ställs höga krav.

Oroande är också den attityd gentemot människor som saknar jobb som Pehrson visar upp. Fett att vara arbetslös? Är det sådant trams som det liberala parti vilket en gång kämpade för varje individs trygghet ska hålla på med? Är det så man pratar om människor på arbetsmarknadsdepartementet?

För de lojala socialliberaler som röstade på L för att det i en borgerlig regering skulle finnas ett humanistiskt och socialliberalt inflytande baserat på respekt för kunskap, och med intresse för fakta, är Pehrsons twittrande som att bevittna en tågkrasch i slow motion. Skärpning genast, statsrådet. Punkt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan