I veckan presenterade justitieminister Gunnar Strömmer riktlinjerna för en förnyad brottsbalk. Skärpta straff och fokus på gängkriminalitet blir huvudtemat.
Förnyelsen är välkommen. Brottsligheten har ändrat karaktär och regelverket har lappats och lagats på i åratal och är i stort behov av genomgripande förnyelse. Särskilt framväxten av kriminella gäng oroar och förhoppningsvis kommer lagar och praxis på plats innan den organiserade gängkriminaliteten slår rot i samhället. Med detta menas inte att de inte redan är etablerade och tjänar miljarder på narkotikahantering – för så är det redan.
Men om de kriminella börjar äta sig in i samhällets institutioner blir de systemhotande på riktigt. Dessvärre syns redan tecken på att processerna är i gång. I Södertälje och Stockholms förorter har personer med kopplingar till gängkriminella kuppats in i politiska partiers ledning. KD och S har drabbats, men alla partier är lika utsatta.
Annons
Annons
Hemtjänst och LSS utsätts för grova organiserade bedrägerier och kommunala tjänstemän mutas eller hotas att fatta vissa beslut. En enkät bland personalen i Göteborgs kommun visade för några år sedan att en stor del av de anställda drabbats av eller kände till påverkan, hot om och användande av våld som inträffat i samband med tjänsteutövning. Inom socialtjänsten blir det mer och mer vanligt att beslutsfattare anonymiseras för att de annars utsätts för våld och hot.

Borsellinos namn är ett av över hundra på minnesmonument över mördade rättstjänare.
Bild: Ola Tedin
Alltsammans skadar demokratin och eroderar tilliten till samhället. Förtroende står i centrum i det svenska samhällsbygget där alla utgår från att man följer uppsatta regler och gör vad som är rätt och riktigt. Att denna till synes robusta samhällsmodell enkelt kan rämna visar exemplen Bostadsrättsföreningarna Kinesiska muren och Ida i Malmö. Samvetslösa brottslingar tog sin in i styrelserna och plundrade föreningarna på tiotals miljoner. I ett av fallen visade det sig att andelsinnehavarna inte ens hade rösträtt i den egna föreningen – den hade skurkarna skrivit över på sig själva.
I efterhand verkar reglerna häpnadsväckande naiva. Lagen har som väl är också alldeles nyligen skrivits om. Visserligen finns regelverk för nästan allt i Sverige – men kontroller är få och utgångspunkten är att alla är ärliga. Vilket många, men inte alla är. Så sent som nu på försommaren har romska föreningar i Malmö ertappats med att med hjälp av förfalskade medlemsregister plockat in över 100 miljoner kronor i verksamhetsbidrag.
Annons
Annons

Muralmålning som hyllar Falcone och Borsellino på en fasad nära småbåtshamnen.
Bild: Ola Tedin
Det är heller inte bara storstadsområdena som är drabbade. Jönköping, Värnamo och andra orter i länet är drabbade av gängskjutningar, narkotikalangning och annan brottslighet av maffiakaraktär.
Under onsdagen dömde en italiensk appellationsdomstol den ökände maffialedaren Matteo Messina Denaro till livstids fängelse för inblandningen i mordet på åklagarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino på Sicilien 1992.
Denaro hade varit på flykt i 30 år och greps i januari i år på Medelhavsön.
Giovanni Falcone, hans fru och tre livvakter dödades när bilen de färdades i sprängdes av en mycket kraftig bomb som var nedgrävd i motorvägen utanför Palermo. Två månader senare dödades Paolo Borsellino när han besökte sin gamla mor i centrala Palermo av en bilbomb som var placerad utanför porten till huset där hon bodde. Smällen hördes i hela staden och totaldemolerade fasaden till sjuvåningshuset.
Morden blev kulmen på de år med veritabelt krig som den organiserade brottsligheten fört mot polis och domstolar och som krävt över hundra rättstjänares liv. Men medborgarna i Palermo och på hela Sicilien fick till slut nog och gick ut på gatorna för att protestera. Under massivt folkligt stöd infördes också tillfälliga – fast de finns kvar än idag – mycket stränga lagar mot gängkriminalitet. I enorma så kallade maxi processi i en bunkerliknande specialbyggd domstol i Palermo åtalades och dömdes en rad ledande maffiosi och deras medhjälpare till långa och kännbara fängelsestraff.
Annons
De stolta palermitanerna sade också slutgiltigt nej till den långtgående gamla traditionen av beskyddarpengar, pizzo, till mafian. I dag pryds ingången till i princip alla barer, restauranger och affärer med skyltar där man stolt deklarerar att man inte bidrar med pengar till gängen. Borsellino och Falcone är folkhjältar och många fasader pryds av deras porträtt, officiella som inofficiella.
Annons

Skylt i Palermobutik som talar om att man inte betalar "pizzo", beskyddarpengar. Texten lyder: Ett folk som betalar beskyddarpengar är ett folk utan värdighet.
Bild: Ola Tedin
Maffian finns tyvärr fortfarande kvar, men har pressats tillbaka och genomsyrar inte längre hela lokalsamhället. Förutom de stränga tillfälliga lagarna byggde Falcones och de andra åklagarnas strategi att följa och stänga av pengaflödet för den organiserade brottsligheten.
Det finns givetvis få paralleller mellan Sicilien och Jönköpings län. I Syditalien är förtroendet för samhället i det närmaste obefintligt, man förlitar sig på släkt och vänner. Lokalsamhället är därför starkt. Så pass starkt att man tillsammans med de rättsvårdande myndigheterna lyckats tränga tillbaks en brottskultur som dominerat ön i hundratals år.
Däri ligger också lärdomen för oss. För inte minst i de socialt eftersatta områdena – de finns även här i länet – är tilltron till samhället lågt och utsattheten gentemot organiserat kriminella stor. Även här förekommer beskyddarpengar, droghandel och mord. Tystnadskultur härskar och som exemplet med kuppen mot Socialdemokraterna i Botkyrka, pågår försök att infiltrera partier och kommunledningar.
Annons
Justitieminister Gunnar Strömmer och den högerkonservativa regering han ingår i skärper nu lagarna mot de gängkriminella. Bra. Men för att definitivt hejda att de smyger sig in i samhället krävs också att alla vi andra säger stopp. Vare sig det gäller lite oskyldigt helgknarkande eller en klippning utan kvitto är det just sådant som föder och göder kriminaliteten.
Här i Småland som på det fjärran Sicilien.

"Hej då pizzo". Maffian i Palermo finns såklart kvar, men den är numera undantryckt och saknar makt att styra och ställa över enskilda näringsidkare.
Bild: Ola Tedin

Tilltron till myndigheter är låg i Syditalien. Lagar o regler ses ofta av palermoborna som någon sorts rekommendation för andra att följa.
Bild: Ola Tedin