Annons

Annons

Annons

Jönköping

Dipp i Jönköpingsbornas sedelsug – krisoron har klingat av

Jönköpingsbornas krisoro kopplat till Rysslands krig i Ukraina har klingat av.

Nu tar vi ut allt färre kontanter igen. Dessutom försvinner fler och fler kontantautomater.

Bankomaterna blir allt färre runtom i landet. Arkivbild.

Annons

Krigets utbrott innebar en ökad krismedvetenhet hos svenska folket, vilket gav utslag hos betalningsinstitutet Bankomats siffror när det gäller kontantuttag.

När nu siffror för första halvåret 2023 presenteras märks dock en tydlig förändring. I genomsnitt tog varje svensk ut 455 kronor i månaden vilket är en minskning på 13 procent jämfört med 2022.

Annons

– Det var väldigt tydligt när kriget bröt ut, efterfrågan på inte bara svenska kronor utan även dollar och euro ökade kraftigt. Detta samtidigt som MSB gått ut och sagt att man ska ha till exempel vatten och kontanter hemma, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef hos Bankomat.

Annons

– Nu när vi tittar på första halvåret så ser vi att det går rätt fort för gemene svensk att glömma och nu börjar det att normaliseras igen.

Även i Jönköpings län märks en dämpad oro. Jämfört med första halvåret 2022 har kontantuttagen minskat med 16 procent. I fjol plockade vi i genomsnitt ut 483 kronor per person och månad, i år "bara" 406 kronor.

Fler insättningar

Ytterligare ett bevis för detta är att samtidigt som uttagen av kontanter minskar så sker också en ökad insättning, från 138 kronor per person och månad till 156 kronor. Motsvarande siffror för Jönköping visar en ökad insättning med sex procent, från 118 kronor per person och månad våren 2022 till 125 kronor per person och månad våren 2023.

– Man tycker inte att man behöver ha de här kontanterna hemma och börjar använda dem, alternativt sätta in på sitt konto igen.

Förändringen sker samtidigt som antalet kontantautomater fortsätter att minska. Enligt Johan Nilsson är det omkring 75–100 stycken som har stängts hittills i år och det totala antalet uppgår nu till omkring 1 200 runtom i landet.

"Rimligt avstånd"

– Den lite längre prognosen är att om ett par år så kommer vi att vara nere på omkring 1 000 stycken. Vi måste anpassa utbudet efter den faktiska efterfrågan även om vi tycker det är viktigt att det finns tillgång till kontanter.

Annons

Annons

Målet är att även efter en automat har stängts så ska det finnas ett alternativ inom rimligt avstånd.

– Det är en utmaning. Vad är rimligt avstånd om du inte har bil och behöver åka kommunalt? Men trenden med minskat antal automater kommer att fortsätta.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan