Minns i november den ljuva september står det i visan och det är nog ett bra tips i dessa stålgrå dagar. Visserligen har vi bara passerat drygt halva månaden, men årets november på våra breddgrader ser ut att gå mot den solfattigaste i mannaminne.

Fakta: Hur klarar man vintermörkret?

• Utnyttja de ljusa timmarna, ta en promenad på lunchen.

• Håll igång kroppen. Det är vikti..

Fakta: Hur klarar man vintermörkret?

• Utnyttja de ljusa timmarna, ta en promenad på lunchen.

• Håll igång kroppen. Det är viktigt med fysisk aktivitet.

• Hitta guldkorn för att njuta av mörkret. Hyr en film och kryp upp i soffan.

• Ät bra mat med en bra balans av vitaminer, mineraler och fettsyror. Börja alltid dagen med en bra frukost.

– Man kan jämföra Jönköping med vår mätstation i Växjö och den har hittills (läs tisdag förmiddag) bara noterat en soltimma för hela november, säger Sofia Söderberg.

– Och att den siffran är riktigt låg märker man om man jämför med att november i dessa trakter normalt brukar komma upp 45 soltimmar.

Till den nivån lär vi inte komma upp i det här året. I stället får vi hoppas på att det absoluta bottenrekordet för mätstationen i Växjö på fem timmar inte slås.

Annons

– Jag kan bara se tio dagar framåt och tyvärr ser jag inte många soltimmar, på sin höjd solglimtar som bäst under helgen och början på nästa vecka, säger Sofia Söderberg.

Vad beror det på att årets november är så grå?

– Vi har haft ett högtryck med mild luft med centrum öster om landet och det har gjort att molnen över södra Sverige inte har blandats och luckrats upp, säger Sofia Söderberg.

Något som har fört med sig att många av SMHI:s mätstationer i Götaland och Svealand ligger under bottenrekordet hittills när det gäller antal uppmätta soltimmar. Stockholm, exempelvis, ligger på två soltimmar och Borlänge kan skryta med tre,

Ser man på väderkartorna så är det norra Sverige som fått mest sol i november?

– Det stämmer. Kiruna brukar ha 18 soltimmar under november, men har redan kommit upp i 38 och kan därmed mycket väl slå sitt gamla rekord på 40 timmar innan månaden är slut, säger Sofia Söderberg.

Men hav tröst och stå ut.

Det känns kanske som en evighet dit, men den 21 december är årets mörkaste dag och sen vänder det och börjar bli ljusare igen. I början går det väldigt långsamt, man märker det inte förrän en bit in i januari, men i slutet av februari blir det skillnad på riktigt.

Om man som SMHI-anställd blir extra nedstämd eller glåmig eftersom man får se de grå och dystra prognoser långt före oss andra låter vi vara osagt. Sofia Söderberg har dock sina små tips för att klara av grådasket.

– Stearinljus, massor av stearinljus, och gärna en god bok.

– Och på jobbet är det bra att grotta ner sig i någon stor arbetshög som har blivit liggande. Då glömmer man hur det ser ut utanför fönstret.