Det var den 20 januari som tioårige Elias Hagård kom hem till sin bostad i Furusjö utanför Habo. Elias såg två män springa från platsen och ringde direkt till sin pappa Håkan som i sin tur ringde till mamma Jessica.

– Elias kom hem med skolbussen. När han kliver av ser han två män utanför huset och trodde att det var folk som var hemma men förstår ganska snabbt att det är tjuvar. Han kom väldigt nära tjuvarna, kanske åtta-tio meter, han blev jätterädd, berättar Jessica Hagård för JP.

Tjuvarna var klädda i huvor och försökte dölja ansiktet, berättar Jessica.

– Jag hade telefonkontakt med honom hela tiden. Jag bad honom gå in i huset och kolla om någonting var stulet men jag var väldigt noga med att säga åt honom att inte röra någonting. Sen insåg jag att vi inte hade ringt polisen. Så jag bad min man Håkan att göra det. Vi var lite sena, så där fick tjuvarna ett försprång.

Annons

När Jessica kom fram till huset hade även polisen och svärföräldrarna anlänt. De noterade att en bil hade hamnat i diket. Polisen kallade på hundpatrull och Elias pekade åt vilket håll tjuvarna hade flytt. Tjuvarna kunde gripas nära Mullsjö efter att polishunden Kaxa, som Jönköpings-Posten tidigare berättat om, hade spårat tjuvarna. Mycket tack vare Elias åkte alltså tjuvarna fast.

– Åklagaren sa under rättegången att Elias hade gett ett bättre signalement än vad de flesta vuxna hade gjort. Jag känner också att polisen gjorde ett fantastiskt bra jobb. De kämpade järnet, de var rätt trötta när de kom tillbaka. De visade också ett väldigt trevligt bemötande mot oss. Det blev en liten solskenshistoria, tjuvarna körde i diket, blev tagna och lyckades inte stjäla någonting, säger Jessica Hagård.

Även sonen Elias känner har tagit det förhållandevis bra.

– Det är klart man blir rädd men han har tagit det bra. Ingen i familjen har uppfattat det som speciellt jobbigt, tack vare polisen, säger Jessica.

Männen som är 27 och 32 år gamla nekade till brott men döms nu till sex månaders fängelse och utvisning för grov stöld samt några bensinstölder.

– Det känns jätteskönt att de åkte fast. Men det är förfärligt tragiskt att de ska behöva ha sådana här liv att stjäla från andra. Nu kom ju vi lindrigt undan, men jag hade önskat att de hade fått leva på ett annat sätt.