Nätverket har funnits i ett par år, men nu satsar Consid på en nystart - bland annat i Jönköping. Onsdag 5 april kommer 100 kvinnor från IT-branschen att samlas på Vox hotell för att nätverka, mingla, sippa på bubbel, äta sushi och lyssna till Lisbeth Chawes.

— Hon är en av Nordens mest inflytelserika kvinnor inom IT, säger Johanna Björnsund.

— Hon flyger in från Köpenhamn till eventet och ska trendspana inom IT och sociala medier och prata om hur det är att vara kvinna i IT-branschen.

Fler träffar

Tanken med nätverket är att ha kontinuerliga träffar. I Jönköping har det legat lite på sparlåga, men nu hoppas man alltså på en nystart. Nätverket finns även i Malmö, Stockholm, Uppsala och Linköping. I Göteborg startas det upp genom ett event den 22 maj.

Annons

— Vi vill ju inte att det bara ska vara ett stort roligt event en gång om året, säger Johanna Björnsund.

— Vi har bland annat haft frukostföredrag där man kan stanna kvar och skapa professionella relationer med varandra och after work, oftast med någon form av pep talk.

Flera städer

Varför behövs det här nätverket?

— Det behövs för att uppmärksamma branschen och för att lyfta kvinnorna i branschen och värna om jämställda arbetsplatser, säger Johanna Björnsund.

— Det handlar också om att skapa mötesplatser och att stärka yrkesrollen. Det är fortfarande en låg andel kvinnor i branschen och en låg andel kvinnor som utbildar sig inom IT.

Vad betyder det för Consid att hålla i nätverket?

— Vi tror absolut att det här kan vara en kontaktbas, men vi ser det inte som ett rekryteringsevent.

Om attraktivitet

Johanna Björnsund fortsätter:

— IT är en spännande bransch, det är egentligen framkanten i alla branscher.

— Många av dagens jobb fanns inte för tio till tjugo år sedan och så är det om tjugo år med. Det enda man med säkerhet vet är att vi kommer att få se mer och mer av det här området. Har man en bra förståelse för vad som ligger bakom webb och appar, då ligger man i framkant på arbetsmarknaden och är attraktiv.

LÄS MER: De samlar IT-branschens kvinnor

LÄS MER: Anna Elmervik är en av kvinnorna i nätverket