Känner du till namnet Jamal Khashoggi? Det är inte konstigt eftersom fallet med hans död på det saudiska konsulatet i Istanbul upptagit medieutrymmet så gott som varje dag de senaste veckorna.

Men känner du igen namnen Viktoria Marinova, Daphne Caruana Galicia och Jan Kuciak? Förmodligen inte. De är de tre journalistmord med misstanke om koppling till deras grävande arbete som har begåtts i EU det senaste året.

Viktoria Marinova var en bulgarisk tv-journalist som nyligen rapporterade om korruptionsskandaler och förskingring av EU-medel. I början av oktober hittades hennes kropp dumpad utomhus i staden Ruse nära den rumänska gränsen. Det konstaterades att hon hade blivit brutalt misshandlad, våldtagen och mördad.

I våras hittades den slovakiske journalisten Jan Kuciak och hans flickvän ihjälskjutna i sitt eget hem utanför Bratislava. Likt Marinova arbetade han med att granska korruption, och i en artikel som publicerades postumt avslöjade han band mellan politiker, tjänstemän och italiensk maffia.

Den maltesiska grävande journalisten Daphne Caruana Galicia dog när hon blev sprängd i en bil för ett år sedan. Även hon arbetade med att avslöja korruption bland makthavare och var bland annat en av dem som arbetade med avslöjandet av Panamapapperna.

Gemensamt för morden ovan är att alla journalister har granskat makthavares inblandning i korruption och att ingen har blivit dömd för brotten. Fallen har alla blivit internationellt uppmärksammade efter att de inträffat, men sedan fallit i skugga.

Annons

Fallet Khashoggi är sannerligen spektakulärt och med tre av världens stormakter involverade låter sig rapportering följa minsta nyhet och uttalande dag efter dag. Mordet har blivit världspolitik. Men vad blir de politiska konsekvenserna av journalistmorden i Europa?

Pressfriheten går ner i hela världen men den negativa utvecklingen sker snabbast i Europa. Det visar det senaste pressfrihetsindexet av Reportrar utan gränser. ”Vi har inte sett den här nivån av våld mot journalister i Europa tidigare”, säger Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist till Sveriges Radio angående årets alla journalistmord.

När utvecklingen pekar så tydligt åt det här hållet är risken stor att alltfler journalister undviker att skriva om känsliga ämnen där risken är stor att skapa farliga fiender. Med minskad mediebevakning kommer korruption och missbruk av offentliga medel med stor sannolikhet öka i Europa.

Självklart påverkas även journalister av hot riktade mot dem själva eller deras familjer. Journalister är lika sårbara som vanliga människor, men yrket behövs för att upprätthålla det demokratiska systemet.

Vi har varit naiva i vår tro att Europa är ett skyddad hörn i världen. Här går inte längre våra journalister säkra från hotfulla försök att tysta dem. Vi får inte glömma dem som drabbats av våldet och deras gärningar. EU måste ta ansvar och kraftsamla för att utvecklingen snarast vänds. Annars riskerar det demokratiska Europa att fortsätta monteras ner.

Eu