Annons

1177 kan bli som en nätdoktor

1177 kan bli som en nätdoktor

Politiker vill se kortare väntetid hos 1177 Vårdguiden och har träffat ledningen som visade en förbättring. Men 1177 ska också utvecklas till att kunna ta över nätläkarnas uppdrag. Artificiell intelligens ska hjälpa till att ställa diagnoser och guida till rätt vård.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Elsa ska lära oss att bli digitala i vården

Tvekar du att använda dator för att komma i kontakt med vården? Snart kan du få tips och stöd av digitala coacher. 80-åriga Elsa Ask i Jönköping är en av de första i länet.
– Om jag kan lära mig detta så kan andra också göra det. Sen behövs en daglig dos av datorn så man inte glömmer bort hur man gör, säger hon.
Länet

Anette är lotsen till framtidens hälso- och sjukvård i länet

Kanske är det så att Anette Nilsson nu står inför sin hittills största utmaning i jobbet. Hälso- och sjukvården ska ändras från grunden och det är hon som ska lotsa invånare, patienter och anställda in i framtidens vård. Det innebär mer eget ansvar för individer och en stor omställning för de anställda.
– Men jag gör ju inte det här själv, det är vi alla som tillsammans ska göra förändringen, säger hon.

Politikerna överens om färre slutenvårdplatser i framtiden

Regionens politiker är överens om att framtidens vård kommer se annorlunda ut. Huruvida nedskärningar i personal är aktuella i samband med effektiviseringar genom digitalisering är de däremot oense om.

Framtidens vård närmare hemmet

Genom att ökat fokus på prevention och digitalisering kan i framtiden en tredjedel av Sveriges slutenvårdplatser tas bort enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting.

Har du en idé som förbättrar vården?

Har du en idé som kan göra sjukvården bättre? Snart kommer en portal där idéer kan tankas in, prövas och kanske förverkligas. Forskare och experter kan hjälpa till.

Vita fläckar hotar välfärdens utbyggnad

Många mil kablar återstår att gräva ner för den digitala välfärdstekniken. Det finns vita fläckar över hela landet och samordning behövs för att gräva effektivt över kommun- och länsgränser. Flera kommuner i länet uppger att de inte klarar regeringens bredbandsmål.

Watson prövas inom cancervården

Regionen kan bli först av landstingen i landet att pröva superdatorn Watson inom cancerdiagnostik. Onkologer fick nyligen uppdraget och försöket gäller också landstingen i Kalmar och Östergötland.

Nu är vården bara ett knapptryck bort

Att boka tid, läsa journalen och prata med doktorn utan att behöva åka hemifrån är bara början av digitaliserad hälso- och sjukvård. Hur den ser ut om några år går inte att säga säkert.

Digitalisering kan stöka till det på jobbet

Sveriges kommuner och landsting, SKL, stöttar regionen i den digitala omställningen. Men själva omdaningen måste göras lokalt och det börjar bli bråttom.

Sju frågor om e-hälsa

Anders Ekholm är vice vd vid Institutet för framtidsstudier som har gjort en rapport om hälsa i en digital tid. Visionerna utmanar och vi ställer några raka frågor angående rapporten.

Mullsjös fina spel som bortblåst: ”Raka motsatsen idag”

Från propagandaspel till... ja, vadå?
– Raka motsatsen idag får man säga, säger Mullsjö Rikard Eriksson efter 5-6-förlusten borta mot Kalmarsund.

HV föll men Norbes förtroende ökar: ”Utvecklas varje dag”

HV71 hade ett gyllene läge att ta kommandot över en topp 6-placering.
Så blev det inte.
Det är fortfarande en balansgång på kvartsfinalstrecket som gäller.

Sundvall: ”Det handlar om inställning”

HV71 föll med 1-2 borta mot Skellefteå.
Under säsongen är vi många som har frågat oss: Vad är det för fel på den här upplagan av HV71?
Varför är man så ojämn?
Jag har funderat på det under en längre tid och har kommit fram till en enda sak.

Rökutveckling på Sunds herrgård

I en sidobyggnad till Sunds herrgård var det på tisdagseftermiddagen kraftig rökutveckling. Det verkar dock inte ha berott på någon pågående brand.

Konst under patriarkatets tumme

Där hittar man allt: strukturerna, drömmarna, uppoffringarna. Maria Friedner berättar varför genren ”kvinnor som skriver om kvinnor som skriver” är det starkaste du kan läsa.

Habo sportdansare sprider foxmani i Dalarna

I helgen fylldes en limousinebuss av dansare med ambitionen att chocka likasinnade i Leksand med sina nyskapande metoder och sin vilja att tänja på gränserna.
– Fox Mania är som en plusmeny med extra allt, säger Catrin Josefsson, instruktör i Habo sportdansare.

Hov1 ger gratisspelning i Jönköping

Sex spelningar, gratis inträde och först till kvarn. Det är vad som gäller när Hov1 åker ut till några få utvalda platser i landet nu i veckan. På fredag är det konsert på Jönköpings teater.

Skolbarn skänker vinstpengar till välgörenhet

Priset i Bränningeskolans stora pepparkakshustävling var att välja vilken välgörenhetsorganisation som skulle få 2500 kronor från en lokal mäklarfirma. Vinnarna i tävlingen blev både klass fem och Cancerfonden.
Artikel 2 av 19
Elsa ska lära oss att bli digitala i vården
Tillbaka till startsidan