LÄS MER: "Jönköping navet för snabbtåg"

På söndag inleds den årliga Almedalsveckan i Visby. JP:s rundringning visar att minst elva politiker och tjänstemän från Jönköpings kommun åker dit för att debattera och opinionsbilda. Majoriteten av politikerna betalar sin resa ur respektive partis kassa eller egen ficka.

Dessa åker

Tjänstemän:

Carl-Johan Korsås (Stadsdirektör)

Daniella Hammer (Kommunikationschef)

Jenny Lagströ..

Dessa åker

Tjänstemän:

Carl-Johan Korsås (Stadsdirektör)

Daniella Hammer (Kommunikationschef)

Jenny Lagström (Marknadskommunikatör)

Monika Raaske (Företagslots)

Politiker:

Carl Cunningham (KD)

Susanne Wismén (KD)

Hanns Boris (KD)

Mona Forsberg (S)

Ann-Marie Nilsson (C)

Maria Lillieström (C)

Margareta Sylvan (MP)

Högst på agendan står den eventuella höghastighetsbanan, där Jönköping blir knutpunkt om de nya tågen blir verklighet. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) är på plats för att föra kommunens talan.

– Snabba kommunikationer ger ett större intresse för att bosätta sig här. Vi ser att banan kommer skapa tillväxt i hela regionen.

LÄS MER: "Trippelbingo, Gud hör bön!"

Bostadsbristen diskuteras

Annons

Under seminariet, som kallas "Fler vägar för mer bostäder" kommer också bostadsbristen diskuteras. I samband med förhandlingarna om tågbanan, de så kallade Sverigeförhandlingarna, lovade Jönköpings kommun nämligen att bygga 10 000 bostäder fram till banans premiär 2035.

– Staten behöver se över vad som förhindrar och fördyrar bostadsbyggande. Vi och branschen behöver hitta sätt att bygga smart, billigt och hållbart, säger Ann-Marie Nilsson.

På plats finns också kommunstyrelsemedlemmen Margareta Sylvan (MP). Hon åker dit för kvinno- och tjejjouren i Jönköpings räkning, där hon är ordförande.

– Jag kommer hjälpa till på seminarier och ta del av vad politiker säger i våra frågor, berättar hon.

LÄS MER: "Debatt: Baklänges på ett stickspår!?"

Inget eget

Trots närvaron har Jönköpings kommun inget seminarium i egen regi. Ann-Marie Nilsson säger att kommunen hittills inte sett någon anledning, men att det kan bli aktuellt kommande år.

– Har man ett särskilt budskap som man vill få ut kan det absolut vara en bra arena. Väldigt många som påverkar samhällets utveckling finns på plats.

LÄS MER: "Höghastighetsbanan bromsas upp"