Hela lagerytan i en industrilokal i Norrahammar är full med plagg som alla hänger tätt på galgar. Och de senaste dagarna har flera ideella krafter ägnat sig åt att varsamt packa ner dem i papplådor som ska öppnas av behövande runt om i Östeuropa. Mohammed Patel äger klädbutiken X-One på Råslätt, och fick under förra året stänga två andra klädaffärer som han ägt. Under ett par år har han haft överblivna plagg på lager som han tänkt sälja i parti. Men istället vände han sig till SAM-hjälp.

Fakta: SAM-hjälp

Hjälporganisationen SAM-hjälp arbetar på kristen grund med fokus på Östeuropa dit ett fle..

Fakta: SAM-hjälp

Hjälporganisationen SAM-hjälp arbetar på kristen grund med fokus på Östeuropa dit ett flertal hjälpsändningar går varje år. SAM-hjälp stöder bland annat sociala projekt, barnhem, skolor och sjukhus.

— Kläderna har hängt där ett par år nu, och jag tänkte först sälja kläderna på Blocket. Det kanske handlar om ett värde av över 100 000 kronor, men jag tyckte det var bättre att skänka dem till behövande människor, säger butiksägaren Mohammed Patel.

Första till Rumänien

— När jag kom in och såg alla kläderna tänkte jag först, "mäktar vi verkligen med det här?". Vi har ringt in många frivilliga nu, men är säkert inte färdiga förrän efter tio dagar, konstaterar Marianne Sandqvist på SAM-hjälp, som är tacksam till både Mohammed Patel och alla frivilliga som ställer upp.

På den fjärde packdagen hade runt 120 kartonger packats med 6 000 plagg. Och det var ändå inte ens hälften av alla kläder.

Annons

— Det handlar om över 15 000 plagg, till övervägande delen damkläder och inga ytterkläder. Första lasset kommer snart att gå med lastbilen till Rumänien, och senare går även kläder till Moldavien och Bulgarien, säger Sandqvist.

SAM-hjälps bilar kommer nu successivt att hämta kartongerna med kläder på industrilagret. Och för hjälporganisationen är det inte bara det stora antalet klädesplagg som är speciellt.

— Oftast är ju de kläder SAM-hjälp skickar iväg second hand, så det känns väldigt roligt att få skicka nya kläder. Och just kläder finns ofta med som önskemål från de här länderna i Östeuropa, säger Marianne Sandqvist.

En av dem som metodiskt viker och packar kläderna är Bernt Axelsson.

— Det här känns lite speciellt, eftersom kläderna inte är begagnade. Och det känns fint att få ge en annan medmänniska någonting, säger Bernt Axelsson.

Socialt

Även frivilligarbetaren Birgitta Ingelsten, som noga viker plaggen av vitt skilda slag i kartonger, trivs med sin uppgift.

— Som pensionär är det roligt att ha något att göra, och det är en social samvaro, säger hon.

I maj förra året berättade JP också om skohandlaren Åke Sjöqvist, som skänkte ett 40-tal par skor till SAM-hjälps projekt i rumänska Valea Seaca.