Småland Turism firar 10-års jubileum och det görs med att sommarens första charterflyg. Det här var det första i serien av besök från den tyska marknaden och idag kommer hela 150 personer. De tysktalande gästerna välkomnades på flygplatsen med jordgubbstårta i midsommaranda och mingel.

Lena Larsson som är VD sedan 2001 på Småland Turism var med och drog igång projektet med den tyska marknaden, nu har det gått 10 år sedan starten.

Annons

– Det är helt otroligt! Först sa vi att vi skulle testa det här i 3 år, men det har gått så bra. Vi har gjort ett bra arbete med att få ut produkter på den tyskspråkiga marknaden och jag är extra glad över att vi också är fullbokade hela sommaren, säger hon.

Det är valfritt hur länge besökarna väljer att stanna i regionen, en del stannar en vecka, andra två veckor som de kombinerar med att även besöka platser utanför Jönköping.

– Det beror på anledningen till varför de kommer hit, en del åker på rundturer i södra Sverige och andra håller till på resorterna här, men kanske tar en sväng till Stockholm. Även om de får smaka på andra län så kammar vi hem de absolut flest övernattande gästerna i Jönköpings län, säger Lena.

Det finns en rad olika program och aktiviteter som turisterna kan få ta del av, som görs i samverkan med arrangörer i Tyskland. Exempel på aktiviteter som finns är besök på Tändsticksmuseet, Husqvarna fabriksmuseum och de med barn kanske vill besöka Visingsö eller polkagrisfabriken i Gränna.

– Det finns en del olika reseupplägg. Det finns också alternativ för en aktiv semester som cykelpaket eller vandring. Vi riktar oss till flera målgrupper.