Relaterat: EU-migranten kan ha slagits ihjäl med en livboj – ska ha trakasserats av tonårsgäng före mordet
Relaterat: Här sörjer de döde EU-migranten: "Han var en bra människa – jag är jätteledsen"
Relaterat: Rättsexperten om mordet i Huskvarna: "Kan inte dömas till livstid"
Relaterat: Åklagare bekräftar – har säkrat filmmaterial efter mordet på EU-migranten

Häktningsförhandlingarna mot den 16-åring som är misstänkt för mord på EU-migranten i Huskvarna inleddes vid 13-tiden på torsdagen. Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Den misstänkte täckte sitt ansikte med en grön tröja under stunden som medierna fick närvara vid häktningsförhandlingen. Den misstänkte 16-åringen nekade till anklagelsen i rätten. Sammanlagt var ett tiotal medier på plats, såväl lokal- som riksmedia.

Häktades med restriktioner

Förhandlingarna pågick i över en timme på eftermiddagen för överläggning efter åklagarens yrkande. Vid halv tretiden kom beskedet av tingsrätten att pojken ska häktas misstänkt för mord. Pojken häktades med restriktioner.

Enligt ett pressmeddelande från Jönköpings tingsrätt finns det risk att pojken kan komma att röja undan bevis eller försvåra utredningen, samt att det lägsta straffet för det brott misstanken gäller överstiger två års fängelse.

"Tingsrätten anser inte att betryggande övervakning kan anordnas samt att det finns synnerliga skäl för häktning", framgår det av pressmeddelandet.

Enligt uppgifter till JP ska EU-migranten ha blivit trakasserad av ett ungdomsgäng under en längre tid innan han den 8:e augusti hittades död i Smedbyn. Gänget ska bland annat ha gjort återkommande nedsättande omdömen om och till mannen.

Efterlyser två personer

Det misstänkta mordet ska ha föregåtts av ett bråk, där inblandade personer också gav mannen nedsättande omdömen. Enligt en källa ska filmmaterial, som har cirkulerat på nätet, skildra bråket.

Annons

– De gav sig på honom eftersom de inte gillade honom, säger en källa.

Ytterligare en person är misstänkt för mord. Han är under 15 år, erfar tidningen.

När åklagaren Linda Schön mötte media efter häktningsbeskedet uppgav hon att polisen vill komma i kontakt med två personer som ska passerat brottsplatsen på kvällen den 7:e augusti.

Enligt Schön kan de personerna sitta inne på uppgifter som polisen anser är värdefull information för utredningen, precis som ytterligare filmmaterial.

– Vi efterlyser två personer, säger hon.

Schön bekräftar även, precis som åklagarkollegan Klas Lorefors, att en livboj figurerar i utredningen. Men att den livbojen ska använts i en misshandel mot den hemlöse vill hon inte uttala sig om.

– Jag vill inte kommentera det närmare.

Finns det någon motivbild?

- I det här skeendet handlar det om att reda ut när, var och hur. En eventuell motivbild får vi titta på senare.

Åtal mot 16-åringen ska vara väckt den 13 september.