Jönköpings tingsrätt beslutade under torsdagen att släppa den misstänkte ur häktet med hänsyn till hans unga ålder och att det kunde ordnas ett säkert boende på ett ungdomshem.

Men nu ändrar Göta hovrätt beslutet. Enligt hovrätten kan 16-åringen försvåra utredningen om han släpps ur häktet och att en trygg övervakning inte kan ordnas. Precis som tingsrätten anser hovrätten att han är misstänkt på sannolika skäl för mord, vilket är den starkare misstankegraden.

Vid häktningsförhandlingen i Jönköpings tingsrätt meddelade försvarsadvokat Anders Tolke att beslutet är en stor lättnad för 16-åringen.

– Det är naturligtvis en lättnad att slippa vara inlåst på häkte, mot bakgrund av hans ålder, sa han då.

16-åringen häktas nu i sin frånvaro och en häktningsförhandling ska hållas på måndag.

– I grunden har vi en lagstiftning som har höga krav på att häkta så unga människor. Det krävs synnerliga skäl för att det ska vara aktuellt. Sen finns det också en regel att om man kan ordna med betryggande övervakning, då ska man inte häkta. Jag menar att det i vart fall går att ställa en betryggande övervakning, kommenterar Anders Tolke hovrättens beslut.

Det var den 8 augusti som EU-migranten Gica hittades död i Smedbyparken. Polisen misstänkte då att inget brott låg bakom men efter obduktionen öppnades en mordutredning som leds av åklagare. Fyra pojkar är misstänkta för inblandning i mordet varav tre är under 15 år. En av de yngre pojkarna har pekats ut som särskilt ledande för händelsen.

Annons

Relaterat: 14-åringen förnekar brott – här pekas han ut som drivande i mordet på ’Gica’