Relaterat: Över 130 000 har samlats in – ’Gicas’ bror tackar för all hjälp: "Jag är väldigt tacksam"
Relaterat: Mordet på ’Gica’: Skolan hade slagit larm om 16-åringen
Relaterat: ”Gicas” tidigare livskamrat kräver att sanningen kommer fram: "Han förtjänade inte att dö så här"
Relaterat: 14-åringen förnekar brott – här pekas han ut som drivande i mordet på ’Gica’
Relaterat: Så kartlägger polis och åklagare mordet på Gica i Huskvarna

Gheorghe "Gica" Hortolomei-Lupu hittades död den 8 augusti. Den 16-årige pojken greps måndagen den 27 augusti misstänkt för mordet. Pojken häktades tre dagar senare och har sedan dess varit frihetsberövad. Efter ett antal turer där häktningen flera gånger har överklagats blev det på onsdagen klart att 16-åringen ska släppas från häktet och att fortsatt övervakning i stället ska ordnas genom socialtjänsten.

16-åringen är däremot fortsatt på sannolika skäl misstänkt för mord.

– De senaste veckornas förhör och övriga utredningsåtgärder har medfört att kollusionsfaran i det närmaste har upphört. Med hänsyn till det och naturligtvis med beaktande av hans ringa ålder så har jag hävt häktningen, säger åklagare Linda Schön i ett pressmeddelande.

Utredarna skriver att det inte finns någon risk för att bevisning kan förstöras om 16-åringen släpps från häktet. För tidningen utvecklar hon sitt resonemang.

– Det är så med kollusionsfara att det är som starkast i början. Sedan beror det på vad som framkommer i förhör och jag har prövet det dagligen om han ska vara fortsatt häktad. Men nu förekommer det inte någon kollusionsfara så då kan han föras till en placering som han har i enlighet med LVU (lagen om vård av unga), säger Linda Schön.

16-åringen var släppt ur häktet i ungefär ett dygn innan Göta hovrätt ändrade tingsrättens beslut om att frige honom. Om det har förekommit någon kollusion under det dygnet vill Linda Schön inte ge några detaljer.

Annons

Just nu är fyra personer misstänkta för inblandning. 16-åringen och en 14-åring är misstänkta för mord. Ytterligare två personer under 15 år är misstänkta för ofredande respektive misshandel.

Åklagarmyndigheten skriver vidare att rättsprocessen fortsatt hanteras skyndsamt med tanke på de inblandades ålder. Men åklagare och polis har kommit långt i utredningen och nu inväntar man svar från NFC (Nationellt forensiskt centrum) och RMV (Rättsmedicinalverket).

Kronologi: Mordet på "Gica"

8 augusti: En man påträffas död i närheten av Husqvarna Fabriksmuseum. I ett inledande ske..

Kronologi: Mordet på "Gica"

8 augusti: En man påträffas död i närheten av Husqvarna Fabriksmuseum. I ett inledande skede misstänker inte polisen att något brott ligger bakom dödsfallet. Ett par dagar senare bekräftar polisen att den döde mannen är en EU-migrant från Rumänien.

15 augusti: Efter att obduktionen genomförts uppger polis och åklagare att den döde mannen troligen har blivit mördad. I det skedet finns det ingen person som är misstänkt för mordet.

17 augusti: En minnesgudstjänst för den döde mannen anordnas hos Frälsningsarmén i Huskvarna.

27 augusti: Polisen griper en 16-årig pojke misstänkt för mordet på EU-migranten. Även två andra pojkar, 14 år gamla, misstänks för inblandning i mordet. Men eftersom de inte är straffmyndiga så kopplas de sociala myndigheterna in i fallet.

30 augusti: Den 16-årige pojken häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet. Vid det här laget väcker det misstänkta mordet inte bara intresse i Jönköpingstrakten. Vid häktningsförhandlingen i Jönköpings tingsrätt får åklagare Linda Schön frågor från ett stort pressuppbåd med medier från hela Sverige. Linda Schön bekräftar då även att bilder och filmklipp från händelsen har säkrats som bevismaterial i den fortsatta utredningen.

Statsminister Stefan Löfven (S), som samma dag håller ett valtal på Hoppets torg i Jönköping, kommenterar det misstänkta mordet i en intervju med JP. "Jag blir väldigt bedrövad", säger statsministern.

3 september: Människorättsorganisationen Amnesty gör ett uttalande där de kräver att politiker i Sverige tar ansvar för den hårdnande retoriken mot fattiga EU-medborgare som tigger i Sverige. Amnesty kritiserar även Stefan Löfvens uttalande till JP några dagar tidigare.

4 september: Gheorghe "Gica" Hortolomei-Lupu namnges av Jönköpings-Posten i ett reportage där personer i Huskvarna som var bekanta med honom uttalar sig.

5 september: 16-åringen och hans advokat överklagar häktningen till hovrätten som avslår deras begäran. Häktningen överklagas några dagar senare även till Högsta domstolen som gör samma bedömning som de tidigare rättsinstanserna.

7 september: En grupp som vill vara anonym startar en insamling för att kunna ge Gheorghe "Gica" Hortolomei-Lupu en begravning i Rumänien. Under det första dygnet skänks omkring 38 000 kronor till ändamålet.

13 september: Den 16-årige pojken släpps från häktet. Han är dock alltjämt på sannolika skäl misstänkt för mord. Tingsrätten anser att han kan övervakas på ett ungdomshem medan brottsutredningen fortsätter.

14 september: Åklagaren överklagar att 16-åringen släpps från häktet. Göta hovrätt gör en annan bedömning och beslutar att pojken fortsatt ska stanna i häkte. Senare gör även Högsta domstolen samma bedömning.

17 september: 134 000 kronor har skänkts till insamlingen för att bekosta "Gicas" begravning i Rumänien. Kyrkhjälpen Södra Vätterbygden uppger att det är tillräckligt med pengar för att täcka samtliga kostnader.

18 september: P4 Jönköping avslöjar att socialtjänsten i kommunen tidigare har tagit emot tre orosanmälningar om pojken från hans skola.

26 september: Åklagaren beslutar att 16-åringen ska släppas från häktet och i stället övervakas av socialtjänsten. 16-åringen är fortsatt på sannolika skäl misstänkt för mord.