Redan inför förra säsongen valde Jönköpings IK att frysa löner till vissa spelare för att klara av de nya kravet som nu ställs på Sveriges SSL-klubbar.

Arbetet mot en elitlicens i SSL inleddes redan säsongen 2014/2015. Men det är först i år som klubbarna ska lyckas visa upp ett positivt eget kapital.

Och JIK:s åtgärder har gett resultat. Klubben är en av 21 föreningar som klarar kravet på den nya elitlicensen. Även Mullsjö AIS medges elitlicens.

Däremot har FC Helsingborg och regerande svenska mästaren på herrsidan Storvreta blivit nekade licensen. Anledningen är ett negativt eget kapital. Klubbarna spelar under kommande säsong under en handlingsplan och kontrollberäkning ska upprättas den 30 november 2019 och den 28 februari 2020 med krav på att det egna kapitalet ska vara positivt senast 30 april 2020.

Även Mullsjö AIS klarar elitlicensen.
Foto: Elin Elderud

Om Helsingborg och Storvreta misslyckas med att klara kraven för elitlicensen sker nedflyttning från SSL till säsongen 2020/2021.

Malmö FBC måste komplettera sina uppgifter till den 1 oktober 2019. Licensnämnden kommer efter det fatta beslut vid kommande sammanträden.

Fakta: De klarar elitlicensen

Linköping IBK

Höllvikens IBF

Pixbo Wallenstam IBK

Jönköpings IK

Växjö IB..

Fakta: De klarar elitlicensen

Linköping IBK

Höllvikens IBF

Pixbo Wallenstam IBK

Jönköpings IK

Växjö IBK

Täby FC IBK

FBC Kalmarsund

Karlstad IBF

Visby IBK

IBF Falun

IBK Dalen

IK Sirius IBK

Mullsjö AIS

Endre IF

IK Sirius FBC

Iksu

Västerås Rönnby IBK

Nacka Wallenstam IBK

Warberg IC

Skoghalls IBK

Kais Mora IF

Relaterat: Bekräftar turbulensen i JIK – därför fick spelarna sina löner frysta