Hösten 2015 skapade forsknings- och utbildningsinstitutet Swerea Swecast i Jönköping en testanläggning för 3D-printing i sand i Munksjö pappersbruks tidigare lokaler.

Fakta: Swerea Swecast

Swerea Swecast är en del av forskningskoncernen Swerea AB och är baserade i Jönköping. Swe..

Fakta: Swerea Swecast

Swerea Swecast är en del av forskningskoncernen Swerea AB och är baserade i Jönköping. Swecast är ett forsknings- och utbildningsinstitut som forskar, skapar utbildningar och utför tekniska uppdrag för kunder inom tillverkningsindustrin. Spetskompetensen är inom gjuteriindustrin.

Tekniken, att med hjälp av bindningsmedel ”klistra” samman sandkorn till formar och kärnor för gjuteriindustrin med hjälp av en 3D-printer, har funnits i några år men inte riktigt slagit igenom på den svenska marknaden.

LÄS MER: Stor satsning ihop med näringslivet

Ett Mecka

Genom att ställa i ordning en testanläggning i Swerea Swecasts regi fick svensk gjuteriindustri möjligheten att testa tekniken på närmare håll och akademin möjligheten att forska på densamma.

— Det här blir en naturlig mötesplats, här träffas man under neutrala former, menar Markus Börrisson, programansvarig på Swerea Swecast.

Annons

— Många av gjuterierna i Sverige når vi inom en radie av 20 till 30 mil så vi blir lite som ett gjuteri-Mecka.

LÄS MER: Lättare komponenter ett måste

Har ökat

Åsa Lauenstein, ansvarig för test- och demonstrationsverksamheten vid Swerea Swecast, berättar att de under det första halvåret framförallt visade upp tekniken för intresserade företag. Rena demonstrationer, som i sig lockade hundratals besökare.

Men anläggningen används också till produktion och den delen har ökat markant sedan starten 2015.

LÄS MER: Bara fantasin stoppar

Tysk sand

Fördelarna med att printa ut i sand istället för i plast eller metall är många, fortsätter Åsa Lauenstein och Markus Börrisson: kortare ledtider, mer energisnålt och billigare.

3D-printing i sand innebär också en större frihet i designen eftersom det är lätt och billigt att direkt testa och printa ut.

Om nackdelar

Nackdelarna då? I nuläget är det framförallt sandens ursprung. Att den måste importeras från Tyskland för att passa ihop med just den här amerikanska 3D-printern och just det här bindemedlet.

Därför köps stora sandsäckar till testanläggningen in från Tyskland - istället för att Vätterns sandbankar utnyttjas.