Vid 10-tiden gav sig inte mindre än åtta team från Lions ut i vinterkylan, med bil, släp och manskap nog att samla in drygt 400 granar på orten. JP träffar ett av teamen, bestående av Håkan Isaksson, Christer Edholm, Björn Wärnberg och Daniel Gamlén, just när de lämnar av 30 granar på deponin. Klockan är då runt 11 och de väntade sig få fortsätta med insamlingen fram till klockan 14.

— Folk blir glada när vi kommer. En del verkar vakna när vi kör förbi, en person körde ikapp oss med bilen och på ett ställe fick vi hämta granen direkt ur julgransfoten, säger Håkan Isaksson.

En av de som fick sin gran inhämtad var Habobon Rickard Lantz.

— Det är jättebra. Då slipper man själv att dissekera granen och att det blir en massa barr överallt, säger han.

Utöver Habo samlades även granar in på intilliggande orten som Brandstorp och i Furusjö. Mot 40 kronor som fästs i grantoppen tas granarna tacksamt emot. De pengar som kommer in går oavkortat till välgörenhet. Graninsamlingen ihop med granförsäljning och ett annonsblad beräknas inbringa omkring 160 000 kronor i år.

— Innan jul skickade vi iväg 50 000 kronor till ett projekt som heter "De glömda barnen i Syrien och deras grannländer". Barnen finns nu i Turkiet där vi har en Lionsmedlem som tar hand om pengarna och ser till att de används till mediciner, kläder och sådant som behövs, Karl-Fredrik Anner, projektledare för årets julgransinsamling.

Utöver hjälpen till Syriens barn finns en rad projekt som Lions stöttar såväl lokalt, som nationellt och internationellt.

— Vi har ett antal olika projekt. Bland annat så tar vi hit åtta till tio stycken Litauiska barn till ett sommarläger i Furusjö, säger Karl-Fredrik Anner, projektledare för årets julgransinsamling.