Småländsk stipendiat

Konstnären Sigridur Eggertsdottir från Kalmar har tilldelats Åke Andrénstiftelsens Smålandsstipendium. Summan på 150 000 kronor går till en ung lovande konstnär från trakten. Stipendiet delades ut i veckan och ett av hennes färgglada verk, med karakteristiska broderier, finns nu att se i biblioteket på Kalmar konstmuseum.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Annons

Mahlers femma live

Sugen på en konsert ikväll? Sveriges Radio har i åratal livesänt konserter, men nu tar statstelevisionen nästa steg och börjar livestreama konserter direkt till mobilen. Via appen SVT 360 kan du ikväll skåda ut över Berwaldhallen från första parkett, eller faktiskt ännu bättre - med en 360-graders vy över musiker och dirigent. Daniel Harding dirigerar Mahlers mäktiga och sorgsna femte symfoni. 19:55 ikväll, där appar finns.

Anders Rydell, Hallpressens kulturchef

Sigge ställer ut i Aneby

Konstnären Sigvard Broman är mästaren som i sitt måleri skildrar det stora i det lilla. Just "Det stora i det lilla" är temat för den utställning som i morgon lördag öppnar i Aneby konsthall. Sigvard Broman och hans hustru, konstnären Ingela Strandberg-Broman, har efter några år i Mantova i Italien nyligen flyttat hem igen och bor nu i Huskvarna.

Yvonne Teiffel, kulturskribent

Humoristiskt om Småland

Jag är inte ens trea på den här bollen misstänker jag, men Kalle Linds podcast "Snedtänkt" är nästan det enda som snurrar i mina hörlurar när jag är ute på språng. I helgen åkte jag genom de småländska skogarna och lyssnade på avsnittet "Om Småland" där bland annat skillnader mellan länen, småländska dialekter på film och Vilhelm Moberg tas upp. Det är knastertorr och lite lillgammal humor, men det är samtidigt stundtals briljant.

Michael Joelsson, nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Publiksuccén Sameblod

Till mångas förvåning har svenska "Sameblod" blivit en publiksuccé på biograferna. Ibland händer det: kvalitet lönar sig. Amanda Kernells "Sameblod" är helt enkelt en ovanligt vacker och välgjord film, ett drama som belyser ett obehagligt kapitel i vårt lands historia. Filmen utspelas på de norrländska vidderna, men då det handlar om identitet, främlingskap och rasismens vidriga väsen är berättelsen universell.

Johan Fingal, filmkritiker