– Var med i Aktion Julklappen och bli en julklappshjälte! Det är ett fint sätt för barn att få visa solidaritet med dem som kanske inte har så mycket, men också ett bra tillfälle för oss vuxna att prata med barnen om frågor som mångfald, värdegrund och barns rättigheter i världen, säger Helen Karlström, Läkarmissionens projektledare för Aktion Julklappen i ett pressmeddelande.

540 000 julklappar

Sedan starten 1998 har Läkarmissionens insamling Aktion Julklappen förmedlat mer än 540 000 julklappar till barn i östra Europa. Paketen kommer från svenska skolor, privatpersoner, föreningar och företag. Förra året kunde Läkarmissionen dela ut totalt 24 030 julklappar varav 2 409 från Jönköpings län.

Annons

Alla paket i Aktion Julklappen innehåller ett bestämt antal saker, dels för att det ska vara rättvist för barnen som tar emot julklapparna, men också för att paketen ska ta sig igenom tullens kontroller och komma fram. I klapparna finns bland annat pennor och kritor, ritblock och skrivhäfte, hygienartiklar, en tablettask och ett vykort med en personlig hälsning från den som skickat paketet.

Så här går det till

Under perioden 1–18 november kan paketen postas eller lämnas in till någon av Aktion Julklappens 20 uppsamlingsplatser runt om i landet. Sedan fraktar Läkarmissionen tillsammans med Human Bridge i Holsbybrunn utanför Vetlanda paketen vidare och delar ut dem till barn i de tre länderna.

För många har Auktion Julklappen blivit en årlig tradition, och ofta går barnen själva ihop och samlar in pengar till innehållet i en julklapp. Alla som deltar i Aktion Julklappen får ett diplom och en hälsning från barn som tagit emot en julklapp.

Väldigt glada

– Vi är så glada för de 2 409 julklappshjältar från Jönköpings län som deltog i fjol och hoppas att ännu fler vill vara med i år, säger Helen Karlström.