– Vi är jättenöjda och tacksamma för folks givmildhet. Pengarna kommer att göra stor skillnad för människorna i Syrien och Irak som just nu bor i flyktingförläggningar eller kyrkor. Vi siktar in oss på de akuta behoven, de förföljda kristna lever för dagen och många dör av hunger, säger Helena Cankalp, ordförande i syrisk-ortodoxa ungdomsföreningen.

JP var på plats i söndags och tv-sände galan direkt från Per Brahegymnasiet. Ett kort inslag från evenemanget kan ses via länken http://www.jonkopingsposten.se/artikel/40115/gala-om-folkmordet.

Annons

Runt 150 personer kom till välgörenhetsgalan, och pengarna som kom in skänks nu oavkortat till organisationen Assyrier utan gränser som verkar i områdena. Förutom biljetterna på 100 kronor gavs donationer från privatpersoner och företag, och sedan en tid tillbaka har föreningarna tillverkat och sålt pärlarmband som minner om folkmordet för 100 år sedan.

– Av 55 000 kronor kom 16 000 kronor in under själva galan. Sedan har flera företag varit givmilda, och ett av dem har skänkt 10 000 kronor. Många har också hört av sig efteråt och velat stötta senare, säger Helena Cankalp.

– För pengarna går det att köpa in hur mycket mat som helst, men för en ljus framtid krävs förstås otroliga resurser som vi hoppas att världssamfundet fortsätter jobba för.

Hon berättar att det troligen blir fler gemensamma evenemang från de assyriska, syrianska och kaldeiska ungdomsföreningarna längre fram, för att behålla fokus på frågan.

– Vi vill visa att vi inte bara gör något i ord utan också i handling. Kampen slutar inte här, säger Helena Cankalp.