Allt började med husmodersgymnastiken som eldsjälarna Irma Andersson och Anna-Lisa Ljungåker drog igång 1954 i den dåvarande gymnastiksalen på Tabergsskolan.

– Tidigt startade också barngrupper med redskapsgymnastik, och under 60-talet kom även männen med. På den tiden var det också mer livaktigt i Taberg med handel och näringsliv, berättar Maria Blomdahl, ordförande och en av ett tiotal ledare i Tabergs gymnastikförening.

Verksamheten utvecklades, och i dag har föreningen olika träningspass under merparten av veckans dagar. Familjegympa, dans, boxpass, styrka, pilates och yoga är några exempel. Några få män är med, annars är det kvinnorna som dominerar träningspassen.

Höga krav

– Men nu försöker vi att locka med männen igen. Yoga och styrketräning är väldigt populärt, liksom söndagarnas kombinerade aerobics- och styrkepass, säger Maria Blomdahl.

– Vi har hög klass på passen och de håller samma nivå som till exempel Friskis & Svettis. Medlemmarna har också höga krav på träningen.

I dag har Tabergs gymnastikförening runt 250 aktiva medlemmar, från 16 år upp till 60 plus. Samarbetet med Smålandsidrotten som ger bidrag och support, liksom återkommande ledarfortbildningar, borgar också för en högklassig verksamhet.

– Jag har tränat här sedan 1988 och då var det bara en gympagrupp. Sedan kom jag i gång ordentligt 2001 med bland annat aerobicsträning. Det är så bra att man kan komma och träna på nära håll, jag tror inte att jag hade velat åka in till stan och göra det flera gånger i veckan, säger medlemmen Gerd Olofsson.

Carolina Håkansson tränar två pass i veckan och tycker det är fantastiskt roligt.

– Det är skitskoj och ledarna är så duktiga. Jag gillar särskilt danspassen, men här finns något som passar för alla, säger hon.

Efter lördagens två jubileumspass som leddes av en gästinstruktör från Göteborg, blev det mingel med snittar, dryck och frukt i gympahallen.