Måndag

Rostade rotfrukter i ugn serveras med kycklingfilé och falsk beasås

Som alternativ till kycklingen går det att servera det ni har i kyl eller frys som köttbullar, prinskorv, oxfilén från nyårsmeny eller det ni har.

2 st kycklingfiléer

8 potatisar

6 morötter

3 palsternackor 2 paprikor

2 rödlökar

1 vitlöksklyfta

Salt, peppar o rapsolja

Sätt ugnen på 225 grader

Skala rotfrukterna. Obs! Spara skalen

Dela rotfrukterna i lagom stora bitar

Salta o peppra ordentligt häll på rapsolja o blanda allt på en ugnsplåt.

Ställ in i ugnen i ca 30 min

Använder du dig av rester behöver du inte göra nästa steg.

Salta o peppra du kycklingfiléerna, stek dem i stekpanna tills de fått fin färg, lägg upp kycklingen på ren arbetsyta skiva köttet.

Dela paprikan, hacka vitlöken och dela rödlöken i båtar.

När rotsakerna varit i ugnen i cirka 30 min tar du ut dem o blanda runt lägg i paprikan, vitlöken o paprikan blanda runt. Lägg kycklingskivorna ovanpå allt.

In i ugnen igen i ca 10 min.

Falsk bea-sås

1 burk creme fraiche (2,5 dl) 1 grönsaksbuljongtärning Dragon

Salt o peppar

Koka upp creme fraiche med 1 grönsaksbuljongtärning Häll i dragon, salt o peppar

Låt puttra en stund.

Rostade skal blir goda snacks:

Tvätta skalen ordentligt lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper sprid ut dom så dem inte ligger så mycket på varandra.

Annons

Strö flingsalt på dem o gnid in dem i lite rapsolja

Rosta i 150 grader i 15 min i ugnen.

Obs!

Spara resterna ca 1/3 av rotfrukterna tills soppan imorgon.

Tisdag

Rostad rotfruktssoppa med krutonger.

(En av favoriterna hos barnen på Strandsnäs)

De rostade rotfrukterna från igår

Brödrester som ni skär ner i kuber o rostar lätt i ugnen. Grädde

Grönsaksbuljong

Vatten

Örtagårdskrydda

Lite kycklingfond

Saften av en halv apelsin Sambal olek

Salt o peppar

en halv apelsin

Smält lite smör i en kastrull lägg i de rostade rotfrukterna Fräs en liten stund

Lägg i sambal efter tycke, salta o peppra lite, rör runt Slå på vatten så det täcker rotsakerna

Lägg i grönsaksbuljong och häll i lite kycklingfond. Koka upp.

Ta en stavmixer o mixa grönsakerna

Häll i örtagårdskryddorna

Slå i ca 3 dl grädde

Red soppan lite om det behövs. Låt soppan sjuda en stund.

Pressa saften av en halv apelsin i soppan

Servera med de rostade krutongerna och de rostade skalen från igår (om det finns några kvar).

Onsdag

Barnens favoritlasagne med pizzasallad

6 rivna morötter

1 stor burk med keso

1pkt krossade tomater med örter eller basilika 2 hackade gula lökar

1 vitlöksklyfta

2 grönsaksbuljong tärningar

Sambal oelek

Vatten

Salt o peppar

Lasagne plattor

Sätt igen på 200 grader

Blanda alla ingredienser i en gjutjärnspanna eller en gryta Koka upp o låt sjuda en stund.

Gör en ostsås på de ev överblivna ostbitarna Smör

Mjölk

Salt o vitpeppar

Smält smöret i en kastrull häll i mjöl och späd med mjölk. Rör runt och låt koka upp

Häll i den rivna osten

Låt den smälta under omrörning

Smaka av med salt o peppar.

Ta morotsblandningen och häll i en ugnssäker form häll på lite av ostsåsen lägg på lasagneplattor Varva sedan på detta vis avsluta med morotsblandningen och ostsåsen.

Grädda i ugn i ca 20-25 min

Spara 1/3 av morotsblandningen tills i morgon. Pizzasallad

Riv en halva vitkål eller hacka fint.

Lägg i en skål

Häll på 1/5 dl rapsolja

1 matsked vitvinsvinäger Salt o peppar

Oregano

En nypa socker

Låt stå o dra en stund.

Servera till den goda lasagnen

Torsdag

Klimartsmart köttfärssås med stek strimlad vitkål eller pasta

250 g nötfärs eller eventuella rester som köttbullar eller skinkstrimlor från julskinkan Morotssåsen från igår

Salt o peppar

Smör till stekning

Halvt strimlat vitkåls huvud

Smält smöret o fräs nötfärsen

Salta o peppra.

Häll över den överblivna morotsblandningen från i går Koka ihop

Fräs den strimlade kålen i en stekpanna med smör Salta o peppra

Fräs tills kålen är mjuk o glansig

Om man vill kan men byta ut kålen mot spagetti.

Har du köttbullar istället för färs varm dom bara i såsen. Har du skinka eller korv fräs det som med färsen.

Servera med en äppelsallad gjord på

Hackat äpple, lite rödlök o valfri sallad eller vad ni hittar kylen.

Ringla över lite olja o pressa o över lite citron och lite flingsalt o nymald svartpeppar.

Fredag

Pizza med valfri kylskåpstopping

En utmärkt rätt att låta barnen få vara med o tillaga, sin egen pizza.

Grundeg pizza.

25 st jäst

2.5 dl Ljummet vatten

1 msk matolja

0.5 tsk salt

0.5 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så

att jästen löser sig.

2. Tillsätt salt, matolja och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är

blank och smidig. Täck skålen väl och låt den jäsa ca 1 timme.

3. Dela degen i 8 bitar och kavla ut runda pizzor. Eller kavla ut till fyra runda

pizzor. Eller kavla ut till en stor pizza lagom stor att lägga på en bakplåt. Lägg

pizzorna på bakplåtspapper. Välj lämplig pizzafyllning.

4. Grädda mitt i ugnen, ca 10-15 minuter för små och vanliga pizzor och ca 15-20

minuter för stor pizza. Bjud dem som förrätt eller t ex som nattmacka.

Kommentar:

Du kan frysa utkavlade och jästa, men ogräddade pizzabottnar. Tina

bottnarna innan de fylls och gräddas. Du kan också frysa färdiggräddade

pizzor. Tina och värm dem i 175o ugn, ca 10 minuter.

Enkel tomatsås till pizza

1 gul lök

1/2 burk krossade tomater

Salt, peppar oregano och en nypa salt

Fräs gul lök häll på de krossade tomaterna

Krydda o låt puttra en stund o låt svalna.

Så, nu kan ni go bananas i kylen!

Gör grunden som består av pizzabotten med tomatsås o sen riven valfri ost på har ni julskinka kvar strimla o lägg på,

Ananas är ju gott med kanske finns det kvar.

Man kan ju göra en pizza med philadelfia eller cremefraiche på botten i stället

för tomatsås.

Då tar man det på botten på med riven ost, grädda. Sen kan man ju lägga på

Parmaskinka eller ruccola, rödlök eller varför inte en bit kallrökt lax om man

har det kvar. Här har man inga gränser, ta det ni har o tycker är gott!

Servera med pizzasallad

Lördag

Rösti med lingonfraiche och stekt rökt tärnat sidfläsk

450 g grovrivna potatisar

1 grovriven morot

1 dl riven ost

1 finhackad gul lök

Salt o peppar

Smör till stekning

1 msk lingonsylt

1,5 dl crème fraiche

200 g rökt rimmat fläsk

Blanda potatis, morot, gul lök o salt o peppar.

Stek potatisblandningen på ej för hög värme i ca två min, rör då o då.

Blanda i den rivna osten, rör om o platta till.

Stek kakan under lock (har ni inget lock så ta en mattallrik) tills kakan har en frasig stekskorpa, ca 5 min. Vänd kakan lägg locket på o låt den andra sidan bli frasig.

Tärna fläsket o stek i stekpanna.

Blanda crème fraiche med lingonsylt.

Fläsket kan ju bytas ut mot överbliven lax av något slag och lingonfraichen mot vanlig crème fraiche och hacka rödlök o servera lite löjrom om det finns i kylen till istället.

Söndag

Kyckling i gräddig sås med dijon och sambal olek serveras med frästa ”trötta” grönsaker.

3 kycklingfiléer

5 dl grädde/ matlagningsgrädde

1 msk dijonsenap

1 krm sambal olek

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk kycklingfond

Salt o peppar

Smör till stekning

De grönsaker ni hittar i kylen som morötter, potatis, svamp, lök, broccoli, paprika, blomkål, kål, mm.

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, salta o peppra dom

Stek dom i smör i stekpanna tills dom fått fin färg.

Häll över grädden, sambal, dijonsenap, vitlöken samt kycklingfonden.

Låt puttra på medelvärme tills kycklingen blivit helt klar ca 15 min.

Dela grönsakerna du hittat fräs dom i lite smör i en gjutjärnspanna eller i en stekpanna salta o peppra, så klart!

Byt ut grönsakerna mot pasta eller ugnsrostade potatis eller kanske ris om ni vill.

Handelslista

1 vitkålshuvud

2 kg morötter

1kg gul lök

Ev 1 röd lök

1 vitlök

1 apelsin

3 kg potatis

3 palsternackor

400 g keso

1 l grädde/ matlagningsgrädde

5 dl crème fraiche

Ev riven ost

Dragon

Örtagårdskrydda

4 pkt krossade tomater med basilika eller örter

1 pkt Frusen basilika

Lasagneplattor

Ev spaghetti

Grönsaksbuljong

Kycklingfond

Sambal oelek

1 kg kycklingfiléer

250 g nötfärs be dem i charken mala den lilla mängden till dej om det inte finns.

200 g rökt, rimmat fläsk

Lingonsylt om ni inte ha det hemma.

Tips på enkla och nyttiga efterrätter

Ta hand om dina bruna bananer, dela dem i mindre bitar och frys in.

Ta fram de frusna bananerna, mixa dem i en mixer tillsätt valfri smak till exempel kakao, vaniljpulver eller vad ni själva vill, till exempel frusna bär: Häll upp i portionsskålar och ställ in i frysen så har ni en jättegod nyttig glass.

Frozen yoghurt gör du lätt med yoghurt, lite vispad grädde, frusna bär, mixa allt och häll upp i portionsskålar och frys in igen. Servera med din frukt som du har hemma, hacka ner till fruktsallad o servera.

Mat