Konfektionsföretaget Junex grundades i Jönköping 1927 av makarna John och Tora Hjelme-Lundberg.

Företaget, som snabbt fick vind i seglen, flyttade 1936 till en nybyggd fabrik på Grännavägen i Huskvarna där byggnaden – som kallades Det vita slottet vid Vättern – med tillhörande välkänd skylt ännu står kvar.

Och än i dag kan man på någon klädauktion eller loppis ha lyckan hitta en rock eller kappa med det berömda företagsmärket Junex i fodret.

Det var vackra plagg och det var kvalitet, dock till rimliga priser. Inget slit och släng. Yrkesstoltheten bland de anställda är omvittnad.

Företaget blomstrade och de anställda förenades i det som allmänt kallades ”Junexandan”. Det var fint att arbeta på Junex. Och det var fint att äga en kappa som var gjord där.

Annons

När fabriken i Huskvarna invigdes i maj 1936 var det över 400 personer i personalen. Senare skulle den siffran växa med ytterligare ett par hundra personer.

John Hjelme-Lundberg styrde med järnhand, men var mån om sin personal och införde en rad nymodigheter som vilorum, damrum, till och med en biograf, kiosk, syskola och tillgång till både företagsläkare, sjuksköterska och kurator.

Han var själv en excentrisk person. Han for omkring i en Rolls Royce, han var en av gästerna på Grace Kellys och furst Rainers bröllop 1956 och det berättades att han hade groggat ihop med redarmiljardären Onassis.

Men efter många blomstrande år kom så krisen inom textilindustrin, en kris som nådde sin kulmen i slutet av 1960-talet.

Det blev efter många turer konkurs, företaget övergick 1970 i annan ägo och 1984 lades det en gång så blomstrande företaget slutligen ner. John Hjelme-Lundberg avled 1970, 68 år gammal och troligen bitter, bara ett par veckor efter försäljningen.

2008 kom Kerstin Cewers med boken ”Det vita slottet vid Vättern” I den finns i ett rikt bildmaterial också ett foto av skulptören Anders Jönssons verk ”Narkissos” som invigdes till företagets 25-årsjubileum. Skulpturen står kvar än i dag utanför den kända vita byggnaden som i dag är gym med mera.

Men hur var det då med skofabrikanten Löfsko som gjorde skor som precis som Junexkapporna blev kända vida omkring. Företaget grundades 1909 under namnet John Löfquists skomanufaktur AB och tillverkade främst hand- och maskinsydda lyx- och promenadskor. I början av 1950-talet hade företaget omkring 175 anställda, men precis som Junex gick företaget under främst på grund av konkurrens från aktörer som sålde billigare. Löfsko lades ner 1970, samma år som Junex gick i konkurs.