De senaste åren har diskussionen om könsfördelningen på festivaler och konserter tagit allt större plats. Föreningar som Jämställd festival och Rättviseförmedlingen har kunnat visa att män generellt sett är kraftigt överrepresenterade på landets musikscener.

Nationella siffror

Jämställd festival släppte i våras en rapport med fokus på sommarens festivaler. Där slår d..

Nationella siffror

Jämställd festival släppte i våras en rapport med fokus på sommarens festivaler. Där slår de fast att 68 procent av de akter som då bokats till Sveriges största festivaler var mansdominerade. Mest män är det på festivalerna med metal och elektronisk musik, som har omkring 90 procent mansdominerade akter.

Vissa festivaler som lagt stort fokus på representationsfrågan är däremot jämställda eller nästan jämställda, exempelvis Popaganda och Storjöyran.

Jönköping är inget undantag. JP har tittat på fördelningen hos de åtta klubbar och restauranger som är mest musikaktiva under sommaren (se faktaruta för mer information om urvalet och hur vi räknat). 83 procent av bokningarna är mansdominerade.

Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival, blir inte förvånad över siffrorna. Hon berättar att de ligger i linje med hur det brukar se ut på landets scener.

– Det har varit lite förändring de senaste åren, de större festivalerna blir mer jämna. Men generellt sett är det ofta 80/20.

Varför är det viktigt med representation?

Annons

– Det handlar om att alla ska ha samma chans, att vi inte ska begränsa oss utifrån kön. Musikscener är en plats för demokrati. Allas berättelser ska få komma fram, och alla sorters framtida artister ska kunna ha förebilder. Idag är det en väldigt homogen grupp som syns och hörs.

Såhär har vi räknat

Åtta klubbar/restauranger har valts ut, baserat på att de är aktiva med artistbokningar och DJ:..

Såhär har vi räknat

Åtta klubbar/restauranger har valts ut, baserat på att de är aktiva med artistbokningar och DJ:s under sommaren, då många andra tar en paus. De är: Måndag Jkpg, Party Jkpg, Opa, Sliver, Bongo, Huskvarna folkets park, Tullhuset och Hasse på sjökanten.

Genom den information som finns tillgänglig på respektive aktörs hemsida/facebooksida räknade vi könsfördelningen på bokningarna i juni, juli och augusti.

83 procent av de bokade akterna är mansdominerade, det vill säga bestående av antingen bara män eller en majoritet män. 15 procent är kvinnodominerade. 2 procent är av okänt kön.

Argumentet mot kvotering och könsräknande är ofta att det inte är kön som ska styra vad som bokas, utan kvalitet. Vad tänker du kring det?

– I den bästa av världar skulle det se ut så, att man bara bokar den bästa musiken. Men vi vet idag att det sker en särbehandling, att män har fördelar. Och då behöver vi tänka medvetet på det, för att i slutändan kunna boka den bästa musiken.

Jobba aktivt

Asta Bjerde är koordinator på Sofiehof Underjord i Jönköping, där hon arbetar nära lokala och ideella klubbarrangörer. Hon säger att det kan vara svårt att boka jämställt, men att varje arrangör behöver jobba aktivt med det.

– Man kan skylla på jättemycket grejer. Jag tror inte det hjälper. För att det ska bli bättre måste man verkligen sitta och räkna, öppna sina sinnen, lyssna på annan musik. Och våga chansa lika mycket på kvinnor som man gör på män.

– Gör man inte ett aktivt jobb så kommer det fortsätta. Då kommer vi leva med det här problemet för alltid.

Läs vad klubbägarna säger om siffrorna.

Lista

För att uppmärksamma musik från icke-män har JP tagit fram en Spotifylista med kvinnliga och ickebinära musiker från Småland. Bredvid namnen på listan kan också nämnas ett antal musiker/DJ:s som inte finns på Spotify: Refinnej, Sofia Nia Antonsen, Julia Jonsson, Nika Åkerblom Nielsen, Cajsa Wallin, Kling & Klang, DJ Kiki, Francine Ablá, Mija Rättzén Fredrickson och Stella Faith.

Har vi missat någon? Kommentera eller mejla!