I sin dom anser tingsrätten att omständigheterna kring händelsen tydligt talar för att 86-åringens gärning ska bedömas som försök till mord. Enligt rättens mening har mannens brott ett straffvärde på sju år. Men med hänsyn till hans ålder och hälsotillstånd, väljer en enig tingsrätt att förkorta fängelsestraffet med hälften av tiden.

Annons

Med tanke på grund av gärningens karaktär och mannens inställning till brottet, ska han vara fortsatt häktad tills domen vinner laga kraft.

Det var i början av december förra året som den 85-åriga makan fördes till sjukhus, efter att den ett år äldre maken misshandlat henne med en järnhantel och även tagit stryptag. Dagen därpå häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Enligt åtalet var mannens skäl omsorg om hustrun, eftersom han kände oro för hur hon skulle klara sig ensam om inte båda gick bort samtidigt. Mannens plan var att han själv skulle gå och dränka sig efter gärningen. Kvinnan har uppgett att mannen tidigt på morgonen stod framför henne när hon låg i sängen, och sa: "Nu ska jag döda dig din jävel", innan han slog till henne med hanteln. Detta har dock förnekats av 86-åringen.

Tingsrätten slår fast att båda makarnas uppgifter, kvinnans skador och den tekniska utredningen bevisar att 86-åringen försökt beröva kvinnan livet. Man konstaterar att han under en tid umgåtts med tanken på att ta livet av sin hustru. Utredningen har heller inte visat att den 85-åriga makan haft önskemål om att dö. Detta innebär enligt tingsrätten försvårande omständigheter, och att det tveklöst handlar om ett mordförsök. Samtidigt tar man stor hänsyn till mannens ålder och hälsotillstånd - hjärtproblem och en kognitiv lättare psykisk störning - genom ett halverat straff. Ett annat skäl till halverat straff är att gärningen avbröts på ett relativt tidigt stadium, och att 86-åringen fogat sig när hustrun lyckats frigöra sig.

Under stora delar av häktningstiden har 86-åringen vårdats på den rättspsykiatriska kliniken i Vadstena, och dessutom drabbats av en hjärtinfarkt som han dock återhämtat sig ifrån. Mannen har tidigare drabbats av infarkt och stroke, och enligt en överläkares utlåtande finns en hög risk för en ny stroke med plötslig död som följd. Läkarens medicinska rekommendation har därför varit att om möjligt välja en annan påföljd än fängelse.