I tisdags var det Jönköpings tur att få besök av lastbilen prydd med de stora affischerna och på Hoppets torg stod abortmotståndarna med liknande affischer fast i mindre skala.

Ansvarig för affischerna på lastbilen är organisationen Människorätt för ofödda (MRO).

Är inte de här bilderna ganska brutala?

— Visst är de brutala, men verkligheten är brutal, säger Pelle Poluha som sitter i styrelsen och som står på torget tillsammans med Annette Westöö.

Vad brukar ni få för reaktioner?

Annons

— Ganska många positiva som säger att äntligen är det någon som vågar säga vad det handlar om. Men så är det också ganska många aggressiva, vänsterfolk och feminister som är ganska upprörda och tycker att vi skuldbelägger kvinnor, säger Pelle Poluha.

Han är medveten om att bilderna kanske kan framkalla skuldkänslor, men de kommer inte från bilderna utan från det man har gjort, det vill säga abort, anser han.

— Det är inte vårt syfte att väcka skuldkänslor utan vi vill visa de här bilderna för allmänheten.

Den svenska abortlagen firar 40 år i år. Lagen ger kvinnor rätt till abort till utgången av 18 veckors graviditet. Det är då enbart kvinnan som beslutar om aborten. Från och med den 19:e graviditetsveckan behöver man tillstånd av Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen.

Det råder ingen politisk strid om aborträtten bortsett från Sverigedemokraterna som vill sänka gränsen för fri abort till tolv veckor.