Adam Almqvist, 23, vann SM-guld med HV71 2010 och lämnade Jönköpingsklubben inför säsongen 2012/2013 för att ta chansen i NHL med Detroit Red Wings.

Men det har blivit mest tid i AHL för den spelskicklige backen som blev mästare med Grand Rapids Griffins, Detroits farmarlag, förra året och som under den gångna säsongen blev AHL:s tredje bästa poängplockare bland backarna med sina 53 pinnar på 73 matcher. Men det blev i alla fall två matcher i NHL, med Detroit, i vintras.

– Det var otroligt kul att jag fick göra debut i NHL, det har ju varit en dröm man har haft. Och jag hängde dit en puck i den andra matchen med så det var också kul, säger Adam Almqvist, som just nu är hemma i Jönköping igen efter en säsong som för Grand Rapids del tog slut i andra slutspelsrundan mot Texas Stars.

"Bara bita ihop"

– Vi åkte ut mot ett väldigt bra lag, även om jag tycker att vi också hade ett bra lag. Det var tungt så klart, men så är det ibland, säger Adam Almqvist, som är nöjd med sin säsong på andra sidan Atlanten.

– Det har gått bra, jag har fått spela mycket och har gjort poäng. Men jag fick inte chansen i NHL som jag hade velat. Efter den andra matchen jag gjorde där blev jag nedskickad (till AHL) igen. Det var surt men det var bara att bita ihop och göra sitt bästa.

Kollar alternativen

Nu har Adam Almqvist tagit lite ledigt innan sommarträningen drar igång inom kort. Vart han kommer att spela nästa säsong är fortfarande oklart då rookiekontraktet Adam skrev på med Detroit Red Wings 2011 nu har gått ut.

– Jag vet faktiskt inte hur det blir nästa säsong, vi får se vad som händer. Jag får ta ett snack med min agent och se vad vi har för alternativ. Det är lite väntans tider nu. Men det är ingen panik än så länge, jag kommer inte att brådska fram något, säger Almqvist som inte är främmande för att vända tillbaka till Europa, men som gärna ger NHL ytterligare ett försök.

– Alla vill spela i NHL så klart. Jag har spelat två säsonger i AHL nu och det är inte målet att spela där igen. Det är ingen dålig liga alls, men jag känner att jag vill vidare och ta nya steg.

Är HV ett alternativ till nästa säsong då?

– HV är alltid ett alternativ. Men som sagt, jag vet inte var jag kommer att spela nästa säsong. Vi får se.