Det går undan. Stadsdelen Kålgården tog 30 år att bygga, Munksjöstaden tar mellan åtta och tio år. Byggnadstakten är ett kvarter i kvartalet och nu har arbetet med affärs–och bostadshuset i kvarter fem börjat.

Kvarteret ligger precis vid Torparondellen och det är här som huvudingången till Munksjöstaden ska bli. Från Torparondellen blir det en ny avfart och gatan, som heter Östra Torpagatan, leder rakt in till det nya kvarteret.

LÄS MER: Här är stadsdelens nya namn

I slutet av nästa år öppnar Hemköp en ny, stor butik på 1 700 kvadratmeter. Den blir egenägd av Hemköp. Vem som blir butikschef här är ännu inte klart.

Annons

— Vi jobbar med det. Det blir cirka 50 anställda, vi ska ha en hög servicenivå med bra öppettider och kommer också att ha en förbutik med spel, post och kafé. Inne i butiken ska vi ha manuell charkdisk och färsk fisk, säger Claes Salomonsson, t f presschef på Hemköp.

LÄS MER: Rekordtryck på Munksjöstaden

Wetterhälsan kommer att satsa på en fullskalig vårdcentral med sjukgymnastik, en psykosocial enhet och arbetsterapi. Profilområdet blir äldrevård.

— Vi vill vända oss till Torpabor och de som bor i Munksjöstaden men också till alla i hela kommunen, säger Mats Siljehult på Wetterhälsan.

Munksjöstaden

350 lägenheter produceras nu, ytterligare 240 lägenheter är på gång att startas innan årsski..

Munksjöstaden

350 lägenheter produceras nu, ytterligare 240 lägenheter är på gång att startas innan årsskiftet. Allt ska vara klart i slutet av nästa år, år 2017.

Totalt bygger Tolust AB här cirka 1 700 lägenheter.

Tolust AB ägs av Tosito och Lustgården.

LÄS MER: Se kartan över byggandet i Jönköping

Nyligen blev det också klart att apoteket Kronan flyttar in i affärs–och bostadshuset. Det blir en ny etablering.

Ovanpå butikerna blir det 97 lägenheter i form av hyresrätter. Socialdemokraten Adrian Ericsson tog upp prisnivåerna på lägenheterna på kommunfullmäktiges sammanträde i juni. Han var upprörd över att en tvåa kostar 7 000 kronor och undrade hur någon kan ha råd med den hyran.

— En tvåa på 50 till 55 kvadratmeter kostar sjutusen kronor. Det jobbiga är, och det är en samhällsfråga, är hur ensamstående personer ska få råd att bo i nyproducerade lägenheter. Vi försöker minska ytorna för att komma ner i pris. Vi vill att folk ska bo kvar och anpassar hyrorna efter det, säger Tommy Fritz.

LÄS MER: Hur frän blir nya stadsdelen?