Under de senaste åren har vi kunnat notera ett relativt högt utbud av vackra, äldre, hus i kommunen; Valdshultsvägen 38 och Skolgatan 20 i Skillingaryd samt Jönköpingsvägen 51 i Vaggeryd är några exempel.

En av de senaste i raden byggnader som bytt ägare, är Lagastigen 1 i Byarum. Huset är sålt – till en tidigare Byarumsbo – men Kalle Blomberg och hustrun Helena bor ännu kvar.

Vi passade på att få en guidad rundtur av Kalle, Lusen och Grisen. De två sistnämnda är hundar av raserna Chihuahua-mops och engelsk Staffordshire bullterrier.

— Jag minns inte om vi såg huset i tidningen eller på nätet. Men när vi var och tittade på det fastnade vi direkt, berättar Kalle – som egentligen heter Carl-Yngve.

För ett tiotal år sedan bodde han i en sommarstuga vid sjön Fängen mellan Byarum och Hok. Helena från Hudiksvall kom in i bilden, det sa klick, de gifte sig och flyttade till Byarum.

Annons

Tidigare drev Kalle en spelbutik i Habo och ännu längre tillbaka körde han lastbil i Stockholmstrakten. Dit återvänder han när det är träff i det gastronomiska sällskap som han tillhör. Lagom till pensioneringen har han också återvänt till att köra lastbil.

— Jag älskar allt som har hjul. Nu kör jag för June express – flytt och jet-pack, när jag har tid och de behöver någon för långturer till exempelvis Stockholm och Danmark.

Lagastigen 1 byggdes – eller finansierades – av greve Axel von Seth, dåvarande ägaren till Bratteborgs herrgård, 1924. Därefter har det inhyst speceriaffär med bensinstation (Koppartrans).

— Den drevs av en dam som hette Elsa Thomas, som var lite speciell. Jag tror att verksamheten upphörde i början av 70-talet.

— Nu är det Helena som styr här hemma och drar det största lasset. Men det är jag som gillar att möblera och inreda – kanske ett utslag av min kvinnliga sida.

Blir det en mindre och mer lättskött bostad nu?

— Nej, tvärtom, nu byter vi upp oss mot ett större hus. Vi flyttar in till Vaggeryd och ett annat kulturhus, Storgatan 23 – ett reveterat hus från 1919.

Anledningen, berättar han, är delvis ekonomisk – I Vaggeryd klarar sig med bara en bil, men också att de har ”vuxit ur” huset i Byarum. Det börjar bli svårt att få plats med alla prylar:

Mopedsamlingen, bysten av Charles Lindberg, alla tavlorna och samlingen av afrikanska kvinnoskulpturer i ebenholts, för att ta några exempel…